קערה_עם_קמח_וחיטים_ליד

תהיי לי בריאה | קמח מלא

מאת: שירה אזולאי

הצצה מרתקת ליתרונות הקמח המלא.

אם אשאל אותך מהו סל הקניות הבסיסי שלך, בוודאי יופיע שם הלחם. מוצר בסיסי, מצוי ביותר בכל מטבח.

את פותחת איתו את היום. ידייך העמלניות ממלאות כריכים בכל טוב, ולב של אמא נארז ונשלח לקראת יום חדש.

את רוצה לתת להם את הטוב ביותר, להזין אותם ולאפשר להם לגדול ולצמוח. לחם – כמה בסיסי. בואי נעלה לו את הערך.

הפעם, בעז”ה, נסקור סוגי קמחים שונים. נבין מה יתרונות הקמח המלא על הלבן ובהמשך נערוך השוואה קטנה בין סוגי הדגנים.

מקור הקמחים הוא בדגנים שונים. המוכרים בקטגורית הלחמים הם: חיטה, כוסמין ושיפון. עקרון הקמח הלבן מול הקמח המלא זהה בכולם.

גרעין הדגן מורכב משלושה חלקים: פנים הגרעין, נבט וקליפה.

פנים הגרעין הוא העמילן של הדגן. תורם לתחושת שובע (קצרה) ואין בו כמעט ערך תזונתי.

הנבט הוא פוטנציאל הגדילה של הגרעין ולכן הוא עשיר ביותר. הנבט מכיל חלבון, מינרלים וויטמינים, בעיקר ויטמיני B.

הקליפה נחלקת לקליפה פנימית וקליפה חיצונית הנקראת סובין. המעלה העיקרית בקליפה היא תכולת הסיבים התזונתיים. בנוסף היא גם מכילה חלבון, ויטמינים ומינרלים.

לאחר שהכרנו את הגרעין נוכל להבדיל בין הקמח הלבן לקמח המלא. קמח מלא מכיל את גרעין החיטה השלם, כפי שמגיע אלינו מן הטבע. קיבלנו פחמימה המכילה חלבון, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.

הקמח הלבן, לעומת זאת, מגיע ללא הקליפה והנבט. למעשה, מה שנשאר הוא רק העמילן. קיבלנו פחמימה עם ערך תזונתי נמוך מאוד.

תזונה מבוססת קמח לבן מוגדרת ‘תת תזונה על קיבה מלאה’. כדי לעכל את הדגן, הגוף זקוק לוויטמינים ספציפיים. ה’ ברא לנו דגן מושלם ולו מעטפת הכוללת את אותם ויטמינים.

אבל מה קורה בזמן שמערכת העיכול קיבלה רק את העמילן? היא ‘משאילה’ ממערכות אחרות בגוף את החסר לה. כשגם המאגרים בגוף מגיעים לחסר, יופיעו בעיות עיכול. אז נרגיש בנפיחות, עצירויות, כאבי בטן ותחושת חוסר נוחות.

מה יהיו הרווחים שלנו ממאפים העשויים מקמח מלא?

  1. נזין את הגוף בפחמימה איכותית המכילה גם חלבון, ויטמינים ומינרלים.
  2. לאחר הארוחה נרגיש תחושת שובע נינוחה למשך זמן ארוך.
  3. ע”י צריכת מזון מקמח מלא נשפר את פעילות מערכת העיכול. 

מה ההבדל בין קמח מלא 100% לקמח 80%?

קמח 100% מלא הוא תוצר של טחינת הגרעינים בשלמותם. הוא מכיל את מקסימום הערכים והוא, כמובן, הטוב ביותר!

לעומת זאת, קמח 80% הוא קמח שבו כל חלק מהגרעין נטחן בנפרד. לאחר הטחינה משלבים את העמילן והנבט עם 80% מתכולת הקליפה. (לא כמו שטועים לחשוב, שיש בו 80% קמח מלא ו- 20% קמח לבן).

ללא ספק כדאי להעדיף קמח 100% מלא, אך כאן מגיע משקל הרצוי מול המצוי. אם את ובני הבית אוהבים ונהנים מתוצרים של קמח 100%, תהני מהאפשרות להזין בטוב ביותר.

אך אם האכילה היא מתוך הכרח וללא הנאה, העדיפי את הקמח העדין יותר ואפשרי לתזונה הבריאה להיות מהנה.

מניסיוני האישי, עוגות ומאפים מקמח מלא יוצאים כבדים יותר. כשהתחלתי לארח את התזונה הבריאה במטבח שלי, השתמשתי בקמח 100%. כשראיתי שהמשפחה מבקשת לחזור לקמח הלבן, העדפתי להתפשר.

כמו שאת רואה, במתכונים שלי אני משתמשת בקמח 80%, מתוך הכרה בכך שרוב הציבור פחות מתחבר לטעם ולמרקם של הקמח המלא. אני מעדיפה לתת את האופציה הקלילה יותר כדי לאפשר הנאה מהתוצאה. הנאה מהתפריט הבריא תאפשר לנו להתמיד בו לאורך זמן ולהופכו לאורח חיים.

בטור הבא, בעז”ה, נעמוד על ההבדל בין סוגי הקמחים השונים, ונבין למה כבש לו קמח הכוסמין מקום של כבוד במטבח הבריא.

למתכון אמפנדס טונה מקמח מלא לחצי כאן

השאר תגובה

אהבתי 0
היה שווה 0

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אל תזלזלי בדלק! מגוון רעיונות לארוחות מזינות בקלות.

No Responses

איך אוכלים נכון בתקופת החגים בלי לוותר על השמחה?

No Responses

מתכננת תכנונים לשינוי משמעותי החופש הזה? הכירי את הצבע האפור.

No Responses

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות
קערה_עם_קמח_וחיטים_ליד

תהיי לי בריאה | קמח מלא

מאת: שירה אזולאי

הצצה מרתקת ליתרונות הקמח המלא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שוברת את הראש מה להכין היום? מבחר רעיונות למנות לתשעת הימים.

1

מה כל כך מזיק בלשבת הרבה זמן? ואיך ממזערים נזקים?

No Responses

הסתבכת עם ההצללות? פוסט שיעשה לך סדר.

2

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות

אולי יעניין אותך גם...

מחפשת רעיון למשלוחי מנות? עשרות רעיונות כאן בפנים.

2

אחרי שהפוסט הקודם עורר הרבה שאלות, בואי נעשה סדר:

No Responses

והפעם יוצרים חויה משותפת על הילדים דווקא בזמנים עמוסים.

No Responses

גם אצלך בחורף הבית נהיה פתאום קטן??

No Responses

אֵיךְ אָמַרְתָּ קָרוֹב וְהִיא רְחוֹקָה לִי הַרְבֵּה מֵעֵבֶר לַיָּם?

No Responses

בואו להכיר מוצרים חדשים למזווה שלכם, והפעם-בצק פילו!

No Responses

מנה חגיגית במיוחד, הכנה מעט מורכבת עם תוצאה מושלמת!

No Responses

ניסתי להקים ארגון, להריץ איזה מיזם של חסד. משהו.

No Responses

התבוננות אמונית ונכונה על המצב.

1

קינוח בריא ומפנק במיוחד! עם בונוס שווה של תוספת אנרגיה.

No Responses

פוקאצ’ה אמיתית עם כל הסודות לתוצאה מושלמת.

No Responses

כל הסודות והטיפים בסדנת עוגות שמרים מרתקת.

No Responses

מנה חגיגית ומתאימה להגשה בשבת בבוקר.

No Responses

סלט פירות? עוגת גבינה עם ביסקוויטים? צ’ולנט? הלכות תערובת.

No Responses

כל האילנות מוכי שלכת, עירומים מעלים, מרכינים ראש מחמת הרוח והקור, לא נראים חגיגיים…

No Responses

לצלוח נכון את התקופה גם מבחינה תזונתית.

No Responses

השבת קוראים פרשת זכור, מה היא באה ללמד אותנו?

No Responses

איך מחטבים את הפנים בצורה נכונה בעזרת הארות והצללות.

No Responses

כמה טיפים חשובים לקראת פורים שיהפכו לך את היום הזה לקל יותר.

No Responses

כביסות? אפשר להפוך אותם לחוויה משפחתית. הימים האחרונים בקייטנה..!

No Responses

אולי גם את התרגלת יותר מידי מהר לטוב?

No Responses

מנה אלגנטית וחגיגית עשירה בטעמים וניחוחות.

No Responses

בואי ללמוד איך להשתמש במוזיקה בצורה יעילה לתקופה.

No Responses

לחמניות מיוחדות ומהירות הכנה!

6

מרק מכל מה שיש בבית. אהוב על ילדים ומבוגרים כאחד.

1

ממשיכים ללמוד איך מתאפרים, והפעם – קונסילר.

No Responses

שייק מרענן בטעם מתקתק שמומלץ לאמץ לפתיחת כל בוקר!

No Responses

או צרו איתנו קשר

צרפו אותי 

התכנים החדשים
וגליום התוכן הדיגיטלי שלנו
ישר אליך!