קערה_עם_קמח_וחיטים_ליד

תהיי לי בריאה | קמח מלא

מאת: שירה אזולאי

הצצה מרתקת ליתרונות הקמח המלא.

אם אשאל אותך מהו סל הקניות הבסיסי שלך, בוודאי יופיע שם הלחם. מוצר בסיסי, מצוי ביותר בכל מטבח.

את פותחת איתו את היום. ידייך העמלניות ממלאות כריכים בכל טוב, ולב של אמא נארז ונשלח לקראת יום חדש.

את רוצה לתת להם את הטוב ביותר, להזין אותם ולאפשר להם לגדול ולצמוח. לחם – כמה בסיסי. בואי נעלה לו את הערך.

הפעם, בעז”ה, נסקור סוגי קמחים שונים. נבין מה יתרונות הקמח המלא על הלבן ובהמשך נערוך השוואה קטנה בין סוגי הדגנים.

מקור הקמחים הוא בדגנים שונים. המוכרים בקטגורית הלחמים הם: חיטה, כוסמין ושיפון. עקרון הקמח הלבן מול הקמח המלא זהה בכולם.

גרעין הדגן מורכב משלושה חלקים: פנים הגרעין, נבט וקליפה.

פנים הגרעין הוא העמילן של הדגן. תורם לתחושת שובע (קצרה) ואין בו כמעט ערך תזונתי.

הנבט הוא פוטנציאל הגדילה של הגרעין ולכן הוא עשיר ביותר. הנבט מכיל חלבון, מינרלים וויטמינים, בעיקר ויטמיני B.

הקליפה נחלקת לקליפה פנימית וקליפה חיצונית הנקראת סובין. המעלה העיקרית בקליפה היא תכולת הסיבים התזונתיים. בנוסף היא גם מכילה חלבון, ויטמינים ומינרלים.

לאחר שהכרנו את הגרעין נוכל להבדיל בין הקמח הלבן לקמח המלא. קמח מלא מכיל את גרעין החיטה השלם, כפי שמגיע אלינו מן הטבע. קיבלנו פחמימה המכילה חלבון, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.

הקמח הלבן, לעומת זאת, מגיע ללא הקליפה והנבט. למעשה, מה שנשאר הוא רק העמילן. קיבלנו פחמימה עם ערך תזונתי נמוך מאוד.

תזונה מבוססת קמח לבן מוגדרת ‘תת תזונה על קיבה מלאה’. כדי לעכל את הדגן, הגוף זקוק לוויטמינים ספציפיים. ה’ ברא לנו דגן מושלם ולו מעטפת הכוללת את אותם ויטמינים.

אבל מה קורה בזמן שמערכת העיכול קיבלה רק את העמילן? היא ‘משאילה’ ממערכות אחרות בגוף את החסר לה. כשגם המאגרים בגוף מגיעים לחסר, יופיעו בעיות עיכול. אז נרגיש בנפיחות, עצירויות, כאבי בטן ותחושת חוסר נוחות.

מה יהיו הרווחים שלנו ממאפים העשויים מקמח מלא?

  1. נזין את הגוף בפחמימה איכותית המכילה גם חלבון, ויטמינים ומינרלים.
  2. לאחר הארוחה נרגיש תחושת שובע נינוחה למשך זמן ארוך.
  3. ע”י צריכת מזון מקמח מלא נשפר את פעילות מערכת העיכול. 

מה ההבדל בין קמח מלא 100% לקמח 80%?

קמח 100% מלא הוא תוצר של טחינת הגרעינים בשלמותם. הוא מכיל את מקסימום הערכים והוא, כמובן, הטוב ביותר!

לעומת זאת, קמח 80% הוא קמח שבו כל חלק מהגרעין נטחן בנפרד. לאחר הטחינה משלבים את העמילן והנבט עם 80% מתכולת הקליפה. (לא כמו שטועים לחשוב, שיש בו 80% קמח מלא ו- 20% קמח לבן).

ללא ספק כדאי להעדיף קמח 100% מלא, אך כאן מגיע משקל הרצוי מול המצוי. אם את ובני הבית אוהבים ונהנים מתוצרים של קמח 100%, תהני מהאפשרות להזין בטוב ביותר.

אך אם האכילה היא מתוך הכרח וללא הנאה, העדיפי את הקמח העדין יותר ואפשרי לתזונה הבריאה להיות מהנה.

מניסיוני האישי, עוגות ומאפים מקמח מלא יוצאים כבדים יותר. כשהתחלתי לארח את התזונה הבריאה במטבח שלי, השתמשתי בקמח 100%. כשראיתי שהמשפחה מבקשת לחזור לקמח הלבן, העדפתי להתפשר.

כמו שאת רואה, במתכונים שלי אני משתמשת בקמח 80%, מתוך הכרה בכך שרוב הציבור פחות מתחבר לטעם ולמרקם של הקמח המלא. אני מעדיפה לתת את האופציה הקלילה יותר כדי לאפשר הנאה מהתוצאה. הנאה מהתפריט הבריא תאפשר לנו להתמיד בו לאורך זמן ולהופכו לאורח חיים.

בטור הבא, בעז”ה, נעמוד על ההבדל בין סוגי הקמחים השונים, ונבין למה כבש לו קמח הכוסמין מקום של כבוד במטבח הבריא.

למתכון אמפנדס טונה מקמח מלא לחצי כאן

השאר תגובה

אהבתי 0
היה שווה 0

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

היא מכסחת אותך. דגשים שצריך לבדוק לפני שיוצאים לכאסח.

No Responses

על עולם הטיפול – דרך המסך. פוסט רלוונטי במיוחד.

No Responses

הלבנת שיניים בבית ובקלות, בלי להוציא כסף מיותר…

No Responses

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות
קערה_עם_קמח_וחיטים_ליד

תהיי לי בריאה | קמח מלא

מאת: שירה אזולאי

הצצה מרתקת ליתרונות הקמח המלא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

טעים להכיר – נכנסים למטבח. והפעם- איך ממצים את טעם התבלינים?

No Responses

שעת יצירה מקסימה ובובה להשיח אליה את הדאגה….

No Responses

דווקא עכשיו מקפידים על שיגרת כושר משותפת!

2

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות

אולי יעניין אותך גם...

סדנת וידאו להכנת אהיל יפני, בקלות ומחומרים זמינים.

No Responses

בואו להכיר מוצרים חדשים למזווה שלכם, והפעם-בצק פילו!

No Responses

איך לבחור ספר על מוגנות , פוסט אחרון בסידרה.

No Responses

איך אוכלים נכון בתקופת החגים בלי לוותר על השמחה?

No Responses

לא דיאטת כאסח, אז מה כן? 4 עוגנים לחיים בריאים.

No Responses

פירות ט”ו בשבט ובריאות? זה מה שאתם צריכים לדעת.

No Responses

ממשיכים בסדנת איפור עצמי והפעם – בחירת מייקאפ.

No Responses

על תחפושות, שאלות, ותשובות מפתיעות במיוחד!

No Responses

קינוח בריא ומפנק במיוחד! עם בונוס שווה של תוספת אנרגיה.

No Responses

עצמאית? מתי את ה’בוסית’ ומתי את ה’עובדת’? חשוב!

No Responses

סדנת איפור עצמי מדוייקת – והשבוע, הכל על מריחת מייקאפ נכונה.

No Responses

סלט קליל ומרענן, לארוחה מפנקת כמו שמגיע לך.

No Responses

מה זה באמת שמחה? מסע קצר ומרתק במקורות שלנו.

No Responses

מתכון עסיסי ומוצלח לספינג’ מרוקאי אמיתי.

No Responses

מרים אפללו במילים פשוטות על ‘מעביר על מידותיו’

3

מאגר ענק של רעיונות למפגשים משפחתיים וערבי לביבות.

1

הסדנה הגדולה לאיפור מושלם. פרק ראשון.

No Responses

סלט יפיפיה, לכבוד שבת המלכה בכלל ולסעודה שלישית בפרט.

No Responses

מהו פחד ומהי חרדה, ולמה כל כך חשוב לזהות אותם?

No Responses

מנה משביעה ואהובה במיוחד על ילדים!

No Responses

על אובדן, קודש קודשים והתמודדות נכונה.

No Responses

אכילה רגשית, למה היא מגיעה אלינו? ואיך מונעים אותה?

No Responses

תכנית חוויתית עם הילדים שארוחת ערב בצידה!

No Responses

מה בין עשיו – כאן ועכשיו, ליעקב- אתנהלה לאיטי.

No Responses

הכל על תבלין טוסקנה, מתי משתמשים ועם מה משתלב?

No Responses

מה עושים עם העצב שמגיע לבקר?

No Responses

מלמדים את הילדים שפה רגשית – והפעם על אמפתיה.

No Responses

או צרו איתנו קשר

צרפו אותי 

התכנים החדשים
וגליום התוכן הדיגיטלי שלנו
ישר אליך!