עץ מעומעם

“כי האדם עץ השדה”

מאת: עופרה הר-כסף, גרפולוגית.

כדי שיתאפשר ציור ספונטני, ציירו עכשיו עץ על דף חלק. בהמשך תוכלו לראות את תכונותיכם ואת סיפור חייכם על פי ההסברים.

מבחן אישיות על ידי ציור עץ

יש דמיון רב בין העץ לבין חיי ומבנה האדם – השינויים החלים בעץ עם חילוף העונות, כיוון הגדילה מלמטה למעלה, מקטן לגדול, המיצוי שבפרי, ההמשכיות, השלכת בתקופת הקור, העמידות כנגד איתני הטבע או מאידך התלות בהם, השימוש המגוון בעץ והקבלות רבות אחרות הדומות מאוד לחיי האדם.

גם שלושת חלקי העץ – השורשים, הגזע והצמרת – מקבילים לחלוקות שונות, רוחניות, נפשיות וגשמיות באדם.

אלה ואחרים יוצרים הזדהות רבה עם העץ בלב כל אדם ומכל תרבות. כאשר אדם מצייר עץ, הוא למעשה מצייר את עצמו, ומכאן הבסיס להיותו מבחן השלכתי.

“חותם יד כל אדם בו” – האומנם?

כתב היד נוצר במוח. ייחודיותו של כתב היד נובעת מהעובדה שהוא תוצר של מוח שהרכבו מסוים. כל המרכזים במוח קשורים זה בזה, ובתוכם מרכז הכתיבה. מכאן שכל מה שהמוח חולש עליו בא לידי ביטוי בכתיבה ובציור, באופן הגרפי. הסימנים הגרפיים הם שפה לא מילולית. הגרפולוג הוא מעין מתורגמן למילים.

כדי שיתאפשר ציור ספונטני, ציירו עכשיו עץ על דף חלק. בהמשך תוכלו לראות את תכונותיכם ואת סיפור חייכם על פי ההסברים.

אנו רגילים לחלק את העץ לשלושה חלקים – הצמרת, הגזע והשורשים.

נתחיל בצמרת המספרת על ההווה, על התפקוד היומיומי, על מידת המרץ שרגיל המצייר להשקיע בפעילותו ועוד.

צמרת העץ

צמרת המצוירת בקו עגול, מאלתר וקליל, מספרת על אישיות נוחה וסתגלנית.

כשיש פתחים בין סלסולי הצמרת, ניכר שיש יחסי גומלין טובים עם הסביבה.

אפשר לצייר צמרת בקו זהיר, מתוכנן ואיטי, כאשר כל הפינות סגורות והקווים מתחברים. זה מעיד על אדם שקול, זהיר, שאינו סובל שינויים והפתעות. הוא ייטה פחות לשתף אחרים בחוויותיו.

מי מצייר צמרת ללא קו מסגור, למשל עץ ענפים?

אלה שבונים את אישיותם מבפנים יותר מאשר בעזרת הוראות מבחוץ. ענפים יוצאים זה מזה בצורה שיטתית ויוצרים זוויות, לא קו עגלגל, ולכן מעידים על אופי עקבי ומחייב.

כאשר ניכרת צורת עלים של ממש בצמרת, הם מספרים על רגשות.

הרבה עלים מעידים על עולם רגשי מפותח או דומיננטי. עלים או פירות נושרים מספרים משהו אחר. הם היו מחוברים, היו חלק מהעץ, ועכשיו הם לא. זהו סיפור על תחושת אובדן, פרידה או צער.

אך לאט, לא להיסחף. בעלי יד אומן יכולים לצייר לפעמים לפי צו הרמוני או צורך בקומפוזיציה מסוימת ולכן הם ייטו להתעלם מצו ליבם הטבעי.

בכלל, חשוב לזכור שיש מקרים, גם אם נדירים, שהציור אינו מיטיב לשקף את האישיות.

למשל, אם אדם לוקה בקושי כתיבה מולד (דיסגרפיה), כתב ידו וודאי שציורו, לא יבטאו את תכונותיו, את אישיותו או את מצבו הפיזי.

שברים בעצמות היד והזרוע, ראומה או, חלילה, בעיות נוירולוגיות, כמו גם סוגים מסוימים של תרופות, משבשים את המעבר מהמוח אל הדף ואינם משקפים כראוי את אופיו של המצייר.

לאחר אזהרה חמורה זו נוכל לחזור לתוספות שבצמרת.

מי מצייר פרחים?

נכון, האופטימיים הנצחיים, המתפנקים והמטופחים, אבל גם אלו שמשמרים את ילדותיותם. כמובן, משנה מאוד אם ציירה כך נכדתך או אימך, שתאריך ימים בבריאות…

פרחים שובים לב, אך עלינו לזכור שהם נובלים במהירות. מי שיש לה חברה אחת מגיל 6-66, סביר שלא תצייר פריחה בצמרת דווקא, אלא תצייר פרחים מהאדמה, עמידים יותר.

פירות בצמרת מדגימים אדם הפועל למען מיצוי עצמו, כמו שבטבע המיצוי של העץ הוא הפרי.

הגזע משקף את צורת הצמיחה שלנו.

גזע

האם הילדות הייתה קשה בעבורנו? האם חווינו טראומות? האם גדלנו מתוך תחושת מוגנות?

גזע המתרחב בתחתיתו מראה על הרגשה של יציבות.

עלינו לבדוק את היחס בין הגזע והצמרת. האם גודל הגזע מספיק כדי לשאת צמרת מפותחת ביציבות? על פי רוב, כשהגזע קטן ביחס לצמרת, נראה שההתפתחות של המצייר לא נובעת ממה שקיבל בביתו ובילדותו.

גזע מאסיבי ועבה מראה שהמצייר חב את כוחותיו למטען שקיבל בצעירותו. אם הגזע ממשיך ועולה לתוך הצמרת, מודגשת החשיבות שמייחס המצייר גם כיום לתכנים ולעוצמות שספג בבית ילדותו.

לעיתים אנשים כבדי משקל מציירים גזע עבה. חולות אנורקסיה המרגישות עצמן שמנות בעוד הן צנומות עד סכנת חיים, מציירות גזעים עבים מאוד. ממצא זה מלמד ומדגיש שכולנו מציירים את מה שאנחנו מרגישים ואיך שאנחנו תופסים את המציאות במוחנו, ללא עיבוד, טיוח, העמדות פנים או נימוסים טובים, גם כאשר אין הדברים נכונים בשיפוט אובייקטיבי!

גזע פתלתל שעבר התגמשות מעיד על השפעות מבחוץ שעיצבו את האופי וצורת החיים. לא תמיד מדובר באדם שקל מדי להשפיע עליו, תמיד צריך לקחת בחשבון שמרכיבי החיים נכפו עליו שלא כרצונו. לכיוון ההתגמשות של הגזע יש חשיבות בפרשנות. התגמשות שכזו יכולה להופיע גם אצל רקדניות העוסקות תדיר בתנועה.

ענף כרות היוצא מן הגזע מראה, כמו העלים הנושרים, על משהו שהיה חלק ממני וכעת הוא איננו. במקרים רבים מדובר בתחושת אובדן.

מניסיוני, יש מקרים שענף כרות מדגים משהו שהתפתח שלא במקום או בזמן הנכון, מכיוון שענפים לא יוצאים מאמצע הגזע אלא מחלקו העליון. אז אולי טוב שתהליך שקורה שלא בזמנו, נפסק ונכרת.

לעיתים מופיעה ‘עין’ בגזע. אם לא צוירה העין כמוטיב אומנותי בלבד, היא מראה על התמודדות רגשית מאומצת. הרבה פעמים מצוירת העין בצורה אליפטית במרכז ומראה את ההתמודדויות של גיל ההתבגרות. בעצם, לכל הצללה בגזע יש חשיבות. בדקו את מיקומה. על פי הערכה של אורך הגזע וגילכם, תוכלו לשער את הגיל שבו חוויתם קושי רגשי.

גזע ששני צידיו מתקרבים זה לזה עד שכמעט אין מעבר ביניהם, מספר על מי שחש שאין די מעבר לחיות שלו. מחלה כרונית או סכנת חיים שיצאו ממנה, יכולים להניב גזע שאין בו מעבר לחיות.

השורשים מראים על מה שהיה לפני שנולד המצייר. שורשים אינם נראים, ודאי לא במלואם. הם נסתרים, ואנשים מציאותיים מאוד לא נוטים לציירם.

שורשים

יש מקרים שהשורשים מביעים את מקור יניקת הכוח והחיות של המצייר, ומראים על מידת היציבות שהוא חש.

שורשים וענפים הפתוחים בקצה מראים על רצון וצורך לקבל ולקלוט לתוכם, בין שזה רגש ובין שידע.

לפעמים מציין המצייר את סביבתו כפי שפנימיותו תופסת אותה. סביב העץ מצויר דשא גלי וזורם, או למי שיש קשיים בחברה – דשא קוצני וזוויתי יותר. דשא גבוה מראה על חשיבות החברה בעבור המצייר.

ניתן ללמד עוד פרטים רבים ולהוסיף עומק רב מאוד על הנאמר, אך לא במסגרת זו. על כל פנים, נגענו על קצה המזלג ובאופן סכמטי בהבנה ש”האדם עץ השדה” אינו פרזה בעלמא.

השאר תגובה

אהבתי 0
היה שווה 0

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רדי מהמסלול המהיר, הסירי ציניות ושיפוטיות. קדימה אושר.

No Responses

על אובדן, קודש קודשים והתמודדות נכונה.

No Responses

איפה אני ואיפה אלול? הגידו אתם, בכביסה? בבישול?

4

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות
עץ מעומעם

“כי האדם עץ השדה”

מאת: עופרה הר-כסף, גרפולוגית.

כדי שיתאפשר ציור ספונטני, ציירו עכשיו עץ על דף חלק. בהמשך תוכלו לראות את תכונותיכם ואת סיפור חייכם על פי ההסברים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

למה אני משמרת את הקושי חזק כל כך?

No Responses

מכירים מוצרים חדשים למטבח והפעם- עשבי התיבול.

No Responses

הוא בבית הכנסת, לומד, ואת? עם הטיטולים והילדים בבית…רחוקה?

No Responses

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות

אולי יעניין אותך גם...

על אנדרלמוסיה חיובית ולמה היא מועילה?

No Responses

סלט יפיפיה, לכבוד שבת המלכה בכלל ולסעודה שלישית בפרט.

No Responses

גבינת שמנת היא מוצר יקר, אך כשמכינים אותה בבית מתקבלת גבינה טרייה בעלות מינימלית ובקלי קלות.

5

מנה חגיגית ולא מסובכת לסעודת ראש חודש ולכל שבת.

No Responses

אחרי שהפוסט הקודם עורר הרבה שאלות, בואי נעשה סדר:

No Responses

אביגיל לבד, בעלה מגוייס משמחת תורה. ראיון מטלטל.

No Responses

בואי לחדש את ההופעה בלי לצאת לקניות, עם מה שיש לך בבית.

4

ארוחה מהירה לימים עמוסים, מחזה עוף וקצת תבלינים.

No Responses

להפרשת חלה ולתוספת זכויות – מתכון לחלות והדרכת קליעה.

No Responses

בואי ללמוד איך להתאפר לבד בצורה מקצועית ומחמיאה!

3

מנה חגיגית ובריאה שמתאימה בדיוק לתקופת החגים.

No Responses

מחפשת תעסוקה נחמדה ופורימית עם הילדים?

No Responses

קינוח דיאטטי, מהיר וטעים מאוד!

No Responses

הדרכת יצירות מחומרים נפסדים שיש לכל אחד בבית.

No Responses

שייק ירוק בריא ומנקה את המערכות למייטבי לכת

No Responses

משחק חוויתי ומלא אקשן מחומרים שיש בבית!

No Responses

מיני קורס קצר של היכרות עם התוים והקלידים באורגנית.

4

2 סוגי שיכורים, הסובלים והמשקרים.

No Responses

בואי ללמוד איך להשתמש במוזיקה בצורה יעילה לתקופה.

No Responses

ערבי לביבות? מקטרים מקטרים אבל תכל’ס…

No Responses

והפעם יוצרים חויה משותפת על הילדים דווקא בזמנים עמוסים.

No Responses

מוסיפים זכויות, מכבדים את סעודה שלישית גם השבוע!

No Responses

רוצה להתאפר בקלילות ועדיין להראות טוב? המדריך המלא.

No Responses

כל הסיבות הנכונות לאכול אבוקדו, ודווקא עכשיו.

No Responses

חידוש יפיפה ללחנו של שלמה קרליבך המתאים כ”כ לתקופה.

No Responses

מאפה עסיסי ומלא בטעמים אוממיים מיוחדים. שווה לנסות!

No Responses

כל מה שאת צריכה לדעת על הימים הבאים עלינו לטובה.

No Responses

או צרו איתנו קשר

צרפו אותי 

התכנים החדשים
וגליום התוכן הדיגיטלי שלנו
ישר אליך!