קפה בשניים | מנהגי ישראל

בכל שנה, שבוע לפני שמברכים את חודש שבט, כשאסתי מתקשרת ביום שישי לאחל 'שבת שלום' להוריה, אמא שלה שואלת אותה אם היא זוכרת שהם מוזמנים לליל ט"ו בשבט ל'טיש פירות'. אסתי מרגיעה אותה כמו בכל שנה ש"בוודאי", ו"ברור", ו"שלא תדאג", שהם אצלה והיא תכין עוגת פירות.

השנה אסתי חשבה שהגיע הזמן לחגוג לבד.

אסתי אוהבת להפיק אירועים, והיא אוהבת שהכול מוקפד ויפה עד אחרון הפרטים. לכן היא תתאים לכלים החלביים שלהם מפה חדשה מעניינת, פורחת, ותכין סיפורים בשבח פירותיה של ארץ ישראל, שהילדים ייהנו לשמוע, ואולי תוסיף חידון או משחק.

מדי בוקר בלכתו לכולל חוצה חיים את השוק, והוא יוכל להשוות מחירים של פירות ולקנות פירות משובחים. אבל כשהגישה לחיים את רשימת הפירות הארוכה, הוא זקף את גבותיו.

"לְמה כל זה, אסתי? מה את מתכננת?"

"ליל ט"ו בשבט. השנה נישאר בבית, לבד, בצורה ובסגנון שלנו. הילדים ישמחו מאוד לעשות את זה בבית…".

"אצלנו בבית לא נהגו כך. סדר ט"ו בשבט הוא לא הלכה, הוא רק מנהג שהולך ומתפתח בשנים האחרונות. זה לא נראה לי".

אסתי תולה עיניים בחיים: "למה לא? נכון שלא נהגו, אז מה, מה הבעיה בזה?".

נכון, חיים צודק לחלוטין. ליל ט"ו הוא מנהג שהתפתח במשך השנים והוא לא חג דאורייתא. ליל ט"ו בשבט לא דומה לליל הסדר, בוודאי לא מבחינת המחויבות ההלכתית, וודאי שאין בו מהקדושה ומהמשמעות של ליל ראש השנה. כן יש בו את המשמעות והרמזים, הסוד והקדושה שחכמי הקבלה גילו לנו ולא בכל בית מקובל לנהוג.

מלבד זאת יש בו משהו חזק נוסף שאתם יכולים להעביר לילדים שלכם. משהו שימי השגרה לא מאפשרים, והערבים העסוקים של מקלחות ושיעורי בית וארוחת ערב חפוזה לא מפנים לו מקום: הווי משפחתי וזיכרונות.

העולם הרוחני של ילדינו נבנה עם השנים, ואנחנו, כהורים, אחראיים במידה רבה על בנייתו. יש לו שלושה רבדים: מעשי, אינטלקטואלי ורגשי. הרובד המעשי שהוא הבסיסי ביותר, נבנה בשנים הראשונות על ידי חיקוי. אנחנו הדגם הבסיסי ביותר שילדינו מבססים עליו את הקשר שלהם עם אלוקים. ככל שהם גדלים נוספים להם ידע והבנה שמעבים את הרובד האינטלקטואלי. הרובד הרגשי הוא זה שעושה את החיבור בין שני הרבדים, והוא שנותן להם כוח ותוקף.

הפיכת קיום מצוות בבית לעניין מהנה היא חשובה. היא תורמת ליצירת חיים שמחים ומהנים במובן העמוק ביותר. היא ממקמת את המצוות בהקשר חיובי ומסייעת לילדים לחוות אותן לא כמגבלות או כמשימות הקשות לביצוע, אלא כאמצעים למציאת שמחה והנאה, ובכך היא מעבה ומחזקת את הרובד הרגשי של עולמם הרוחני ואת הקשר שלהם לקדוש ברוך הוא.

אסתי וחיים, יש ביניכם הבדלים ברוח, בגישה, בדקויות. כל אחד מכם הביא איתו מטען שונה. לכל אחד מכם יש תפיסות וצרכים שונים, ולכן לא ייתכן שתסכימו ביניכם על כל דבר. אבל על הפיכת קיום מצוות בבית לעניין מהנה בוודאי יש לכם הסכמה. רוחות סוערות בחוץ, אתם משקיעים מחשבה ותפילות רבות כדי להגן על ביתכם, כדי לשמור על טהרתם ותומתם של ילדיכם. היאחזו בכל הזדמנות, קטנה או גדולה כדי לבנות לילדים זיכרונות מתוקים של הווי משפחתי חמים. עבו בכל דרך את החוויה הרגשית החיובית שנוגעת לתורה ולמצוות. זה יכול להיות בשירה, בחידונים, בהצגה, בסידור הפירות על הצלחות ובעריכת השולחן. כך תמחישו לילדים שקיום המצוות הוא לא רק משהו שאנחנו חייבים לעשות, אלא משהו שחי בתוך ליבנו ומעורר אותו.

השאר תגובה

אהבתי 0
היה שווה 0

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עם ישראל זקוק לישועות והשבת היא מקור הברכה! הצטרפי אלינו!

No Responses

בלונים, בועות סבון ועוד הרבה הפתעות!! קייטנת האותיות האות ב'.

No Responses

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות

קפה בשניים | מנהגי ישראל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שייק מרענן בטעם מתקתק שמומלץ לאמץ לפתיחת כל בוקר!

No Responses

איך שותים קפה מסביב לעולם? יוצאים למסע…

No Responses

נפרדים ממרים, אהרון ותכף גם ממשה, איך מחזיקים בחבל האמונה?

No Responses

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות

אולי יעניין אותך גם...

שלושה פרקי תהילים לאמירה כל יום.

No Responses

מתכון מעולה לתשעת הימים, קל להכנה, טעים ואפילו מתאים לדיאטה.

No Responses

בואי להכיר את הרוטב הארגנטינאי שהולך להקפיץ לך כל ארוחה!

No Responses

תפוחים, דבש וקצת השקעה והרי לך קינוח טעים ובריא!

No Responses

איך מתנהלים כלכלית נכון בתקופה הזאת?

No Responses

האם אייס וניל עוגיות- ברכתו מזונות שקודמת לברכת 'שהכל'?

No Responses

למה אנחנו מתגעגעים? על הניסים שהיו בזמן ביהמ"ק

No Responses

כדורי אורז מטוגנים ומלאים טעם. נצלו שאריות של אורז מאתמול…

No Responses

אכילה רגשית, למה היא מגיעה אלינו? ואיך מונעים אותה?

No Responses

טיפים מדהימים לניקיון לפסח ולכל השנה! אל תפספסו!

No Responses

איך נאפר את הילדים לפורים בלי להציק ושלא ימרח, והעיקר- שיראה יפה?

No Responses

ממשיכים בסדנת איפור עצמי והפעם – בחירת מייקאפ.

No Responses

על סימפיזיוליזיס בהריון. ממה הוא נובע ואיך מתמודדים.

No Responses

הסלט שיגנוב את ההצגה! גיוון מצויין לערבי לביבות.

No Responses

סלט יפיפה וטעים במיוחד, ירק חובה יחד עם המצות!

No Responses

מתכון שהוא חגיגה, המלצה לחוויה משפחתית חמימה…

No Responses

אחת העוגות המוצלחות ביותר, תטעמו ותבינו על מה מדובר…

4

שלמה ברונר ואלי הרצליך מפתיעים שוב "שערי ניגון"

No Responses

עוף הכי קל שיש וטעים ברמה שעד שלא תכינו לא תבינו…

No Responses

בואו נדבר דקה על ארוחות צהרים. תודה.

1

מה עושים היום? משחקים ופעילויות באות ח', איזה כיף!

No Responses

מה עושים בזמן הזה? ולמה חשוב להתחיל לזוז?

No Responses

לזכות עמ"י ולגאולה בקרוב – ממשיכים בכבוד סעודה שלישית.

No Responses

ארוחה זרירה בסיר אחד, משביעה ומנחמת.

No Responses

לילד חסר סידן? דלקות אוזנים חוזרות? יש מצב שכל מה שפריע לו זה החלב…

No Responses

או צרו איתנו קשר

צרפו אותי 

התכנים החדשים
וגליום התוכן הדיגיטלי שלנו
ישר אליך!