האם גם את מרגישה מאוימת מהאכילה בתקופת החגים?
האם את חוששת מתפריט חגיגי שישאיר אותך ללא אנרגיה ועם עודף משקל?
נכון, הסטטיסטיקות מצביעות על ממוצע של עליה במשקל בתקופת החגים שנעה בין 2-4 ק”ג. אבל יש דרך לנצח את הסטטיסטיקה.
החג הזה גם את יכולה לשבור את הגרף ה’מקובל’ ולעבור את החג באכילה מאוזנת, בתחושה פיזית טובה, בהרגשת סיפוק ושמחת חג ללא רגשות אשמה ואפילו ללא עלייה במשקל.
כמה טיפים ממני אלייך לשנה טובה ומבריאה בעז”ה.
- סדר יום תזונתי
ישנה נטייה לחשוב שנכון להגיע רעבים לארוחות החג, וכביכול להתקזז בכמות האוכל ובכמות הקלוריות. בד”כ לאחר הרעבה שכזאת תגיע אכילה מפצה. ארוחה כבדה וחגיגית על קיבה ריקה תגרום לגוף לאגור יותר שומן. גם התחושה הפיזית שלנו תהיה מאוד לא נוחה.
לכן, הקפידי על ארוחות לאורך היום. אפשר להסתפק גם בארוחות קלות כמו פירות או סלט ירקות. המטרה היא לשמור שלא להגיע לרעב מוגזם.
- שתיה
ארוחות החג שמכילות בד”כ יותר חלבון מן החי מאשר בשגרה, גורמות לתחושת צמא מוגברת. לכן הקפידי במיוחד על שתייה מספקת במהלך היום. כדאי מאוד לשתות גם כחצי שעה לפני הארוחה.
*דווקא בזמן הארוחה עצמה כדאי להפחית או להימנע משתיה. השתיה בזמן הארוחה מקשה על תהליך העיכול של המזון ויכולה לגרום לתחושת כבדות ונפיחות.
כד מים במקום נגיש במטבח יהווה תזכורת ויעורר את החשק לשתות.
- ירקות!!!
ירקות הן האוצר של הטבע, הטוב בהתגלמותו. דאגי שבכל ארוחה יהיו ירקות בתפריט. גם ירקות מבושלים כחלק מהארוחה החמה וגם סלטי ירקות חיים. מומלץ לשלב גם ירקות עלים שהם הטופ של קבוצת הירק. בין היתר, ירקות עלים תורמים לתהליכי ניקוי הנדרשים בזמן החג עוד יותר מהרגיל.
פתיחת הארוחה בסלט ירקות תגרום לך להגיע למנה העיקרית כשאת נינוחה ופנויה לאכול בצורה מתונה ובהנאה.
- חלבון איכותי
“אין שמחה אלא בבשר ויין” – ארוחות החג עשירות בבשרים. נסי ככל האפשר להעדיף מנת דג או עוף ולהפחית ככל הניתן בצריכת בשר המכיל כמות גדולה של שומן רווי.
- חלות
בדומה להמלצה בימות השגרה, כך גם בחג – כדאי שלא להרבות באכילת לחם / חלות.
אל תסמכי על החלה שתספק לך שובע, אלא התבססי על ירקות וחלבון למטרה זו.
- מתוקים
מתכונים מתוקים, אף אם הם נעשים מרכיבים איכותיים, קשה לכנות כמתכונים בריאים. זאת אמנם הדרך הטובה יותר לצרוך מתוקים, אך ללא ספק כדאי וצריך לצרוך אותם במידה.
מומלץ לא לבחור במתוק בזמן רעב, אז יהיה קשה יותר להסתפק בטעימה. בזמן רעב דאגי לארוחה מזינה או אפילו ארוחה קלה. את הפינוק המתוק כדאי לשמור כקינוח או כארוחת ביניים לצד שתיה חמה שתתרום לתחושת שובע וסיפוק.
- אירוח
את מתארחת בחג? חוששת מתפריט שלא יתאים למטרות שלך?
ראשית, כשאת מגיעה מהבית, אל תגיעי רעבה. תאכלי ארוחה קלה לפני היציאה כדי לבטח את עצמך. כך יהיה לך קל יותר לבחור בזמן הארוחה רק את המנה המתאימה לך.
תוכלי להיות מהאורחות המפרגנות. הביאי איתך לארוחה תוספת או סלט שישמשו לך עוגן בארוחה ומשהו להתבסס עליו. זאת גם הזדמנות לאפשר לסובבים אותך לטעום ולהכיר כמה טעים ומהנה יכול להיות תפריט בריא ומזין.
רוצה לשחרר כשאת מתארחת? הכיני את עצמך מראש והגדירי איפה הגבול שאת כן רוצה להציב כדי לחזור מהאירוח בהרגשה טובה וללא תחושת כישלון.
- עונג חג
זה אמנם הסעיף האחרון, אך החשוב ביותר! אורח חיים בריא אינו סותר הנאה מאוכל. הקב”ה ברא לנו מזון שאחת מהמטרות שלו היא ליהנות אותנו. זהו צורך לגיטימי שיש לספק אותו.
דאגי שבכל ארוחה תהיה מנה שמתאימה למטרות שלך ובמקביל טעימה ומשמחת אותך. המזון הוא לא רק הזנה פיזית-גופנית, אלא משמש גם כהזנה רגשית-נפשית.
כדי להתמיד באורח חיים בריא, התהליך צריך לקרות מתוך בחירה ושמחה. הקפידי לשמח את עצמך. אל תאפשרי הרגשה של ויתור והחמצה, כי אז תתקשי להתמיד.
אני לא יכולה שלא לסיים במשפט האהוב עלי כל כך, והוא המוטו שלי:
לאכול בריא אין פרושו לוותר על המאכלים שאהבת, אלא להחליף אותם באחרים, מזינים יותר, טעימים יותר, ומהנים גם לטווח הארוך.
מאחלת לך הרבה בריאות, אנרגיה טובה ושמחה! גמר חתימה טובה!
שירה.