אתמול התחלנו לבקש על הגשמים, ואמנם הקיץ עוד נושף בחוץ במרץ, אבל זה הזמן להתחיל להתכונן לקראת החורף.
מתחילים עכשיו להעשיר את התזונה של בני הבית במאכלים עתירי ויטמין c שיחזקו את המערכת החיסונית לחורף בריא יותר.
מזונות העשירים בויטמין c (כמות ל100 גר’):
- גויאבה: 228 מ”ג
- פלפל צהוב: 184 מ”ג
- פטרוזיליה: 133 מ”ג
- פלפל אדום: 128 מ”ג
- קיווי: 93 מ”ג
- שמיר: 85 מ”ג
- פלפל ירוק: 80 מ”ג
- ליצ’י: 72 מ”ג
- ברוקולי מבושל: 65 מ”ג
- כרוב ניצנים מבושל: 62 מ”ג
- קולרבי: 62 מ”ג
- פומלה: 61 מ”ג
- תות שדה: 59 מ”ג
- עירית: 58 מ”ג
- כרוב סגול: 57 מ”ג
- כרוב: 51 מ”ג
- תפוז: 49 מ”ג
- קלמנטינה: 49 מ”ג
- כרובית מבושלת: 44 מ”ג
- מלון כתום: 37 מ”ג
איך תמקסמו את האפקטיביות של המזון המכיל ויטמין C:
- חיתכו סלט בחיתוך גס ואכלו מיד. ויטמין C לא נשמר לאורך זמן בירקות חתוכים. ברגע שחותכים את הירקות, הוויטמין מתחמצן ומשנה את הרכבו. לכן ירקות ופירות כאלה אוכלים מיד לאחר הקילוף/חיתוך/סחיטה.
- השתמשו בסכין פלסטיק. סכין ממתכת הורס עד 80% מתכולת הוויטמין C. סכין פלסטיק משמר לפחות 60% מהוויטמין. יש לקנות סכיני פלסטיק חדות בטמבורים.
- סחטתם תפוז? שתו מיד. ככל שהזמן עובר הויטמין c שבו נהרס.
- הקפידי על בישול קצר מאוד. בישול ארוך מוציא את כל הויטמינים מהירק.
- חפשו מזונות שעברו הקפאה מהירה. לפני הקפאה תעשייתית, עוברים הירקות והפירות תהליך של חליטה (מים רותחים למספר שניות) המעכב את פעילות האנזימים שהורסים את הוויטמין. מסיבה זו, פעמים רבות בירקות ופירות קפואים נראה תכולה גבוהה יותר של ויטמין C ביחס למזונות טריים שעברו זמני משלוח ואחסון ארוכים.
- שלבו עם מינרלים כמו ברזל. ברזל נספג בצורה טובה כשהוא מגיע יחד עם ויטמין C. הצמידו אכילה של ירקות עשירים בויטמין c לאכילה של ברזל וסידן והגבירו את הספיגה שלהם בגוף. 👈 קל לצרוך ויטמין c באופן טבעי מהתזונה שלנו. רוב המחקרים מצאו כי היתרונות של הויטמין c מתקבלות כשהוא מגיע מתזונה ולא כשהוא נצרך כתוסף.
- בנוסף, תוספי ויטמין C עלולים להתנגש עם פעילותן של תרופות מסוימות, לכן יש להיוועץ עם רופא לפני השימוש.