איך מודדים כמות של קמח או סוכר לעוגה? – משתמשים בכלי מתאים או במשקל.
איך מודדים רגש או עוצמה של רגש? – זו שאלה מצוינת.
באופן ספונטני אנחנו משתמשים במה שניתן לקרוא לו ‘מבחן התוצאה’ – כדי להבין מהו הרגש שחווינו או שמישהו אחר חווה, וגם כדי לדעת מה הייתה עוצמתו של הרגש הזה. מבחן התוצאה, בעברית פשוטה, הוא ההתנהגות הנצפית. אם נראה ילד בוכה כשהצעצוע שלו נשבר – נבין שהוא עצוב או מאוכזב בעוצמה די גבוהה.
אבל, השיטה הזו לא תמיד עובדת…
לכן אני ממליצה (וזו כמובן לא המצאה שלי) להשתמש וללמד את הילדים (בעיקר הצעירים, ובפרט ילדים שמתקשים בוויסות) להשתמש במפות, בלוחות ובסרגלי רגשות.
אז מה בתוכנית?
הכנת עזרים למדידת רגשות.
מה צריך להכין מראש?
בריסטולים/דפים, מכשירי כתיבה ודבק, תמונות או ציורים של הבעות פנים.
מפה/לוח רגשות:
מפת רגשות או לוח רגשות הם שני שמות לאביזר אחד: פוסטר שעליו מופיעות תמונות של מגוון רגשות לצד כיתוב של שמותיהם. לצורך הכנת הלוח ניתן להשתמש בתמונות של הבעות פנים, בסמלי ‘רגשונים’ (אימוג’י וכדומה) או לצייר לבד פרצופים. לא צריך כישרון ציור מיוחד… הציור יכול להיות בסיסי וסמלי (בכל מקרה שם הרגש יופיע בצמוד לציור, כך שלא תתבלבלו 😉
בלוח נכלול כמובן את הרגשות האוניברסליים והבסיסיים (שמחה, עצב, פחד, כעס וגועל) ועוד מגוון רגשות, תחושות ומצבים: אהבה, אכזבה, שעמום, עייפות, התרגשות, מבוכה, עלבון, חמלה, געגוע… רשימת הרגשות שאפשר להכניס ללוח ארוכה מאוד מאוד. מומלץ לבחור כעשרים רגשות שהילד עשוי לחוות בסיטואציות יומיומיות, גם אם הוא אינו מכיר אותם כרגע, וכך נוכל לחשוף אותו בהדרגה לרפרטואר רחב של רגשות.
מדביקים את כל התמונות בטבלה מסודרת. אם מדובר בגילאים צעירים ממש, ניתן להצמיד לדף רק חלק מן הרגשות (חמישה רגשות בסיסיים + כמה רגשות מוכרים יותר) ולהשאיר מקומות ריקים לרגשות שנוסיף בעתיד בהדרגה. נרשום בכתב נאה את שם הרגש מעל או מתחת לתמונה. כעת ניתן לעטר יחד בצבעים או במדבקות ולתלות על הקיר (לשימוש ולא רק לקישוט ☺).
סרגל רגשות:
סרגל רגשות הוא סרגל בטווח מספרים מ-1 עד 10 (1 זו העוצמה הנמוכה ביותר ו-10 היא הגבוהה ביותר), בעזרתו ניתן למדוד את עוצמת הרגש. הכנתו פשוטה מאוד. בוחרים את הגודל הרצוי לסרגל, גוזרים ומעצבים אותו כנדרש ומסמנים עליו במרווחים קבועים את המספרים. אופן השימוש בו: נותנים לילד לסמן כמה ‘חזק’ הוא מרגיש כעת את הרגש שבחר (בעזרת לוח הרגשות שהכנו, כמובן). איך מסמנים? – ניתן להצביע על המספר או להשתמש בסיכה משרדית או בכל סוג אחר של סיכה שניתן להניע מעלה ומטה על הסרגל. אפשר גם לצפות את הסרגל בניילון או בלמינציה ולהקיף את המספר בטוש מחיק. אם היה לכן ממש כיף להכין את הסרגל – תוכלו להכין עוד (סרגל לכל ילד, סרגל לכל רגש, סרגל לבוקר/לצהריים/לערב, סרגל לתליה על הקיר וסרגל להכניס לתיק…)
מה הרווחנו?
שעת יצירה על שלל המיומנויות שהיא מחזקת, שוב דיברנו על רגשות ועל הדרך להבעתן וגם למדנו ותרגלנו דרך למדידת רגש.
והעיקר שנהנינו יחד!