טבעות

בקרוב אצלך. ומה בינתיים?

מאת: הרב אנגלמן

דומה כאילו כל התורה כולה, זו שבכתב וזו שבעל פה, פונה אל הזוג הנשוי.

רווקות. איך מתמודדים עם התקופה הזאת? איך חיים עם הציפייה היומיומית לקראת בניית זוגיות ומשפחה, כאשר בינתיים הציפייה לא מתממשת? מאז גיל הילדות כיוונו אותנו לשם, אל הזוגיות, אל הקמת מקדש מעט משלנו. דומה כאילו כל התורה כולה, זו שבכתב וזו שבעל פה, פונה אל הזוג הנשוי. השבתות והחגים מעמידים את שולחן המשפחה במרכז. איך אפשר לדמיין בכלל ליל סדר בלי איש ואישה, בלי "והגדת לבנך"? איך אפשר לחיות בשמחה כשהתורה מעידה "לא טוב היות האדם לבדו"? אפילו דברי חז"ל על הרווקות עלולים להכאיב: "אי אפשר לאיש בלא אישה ואי אפשר לאישה בלא איש" (ירושלמי ברכות), "כל אדם שאין לו אישה שרוי בלא שמחה, בלא ברכה, בלא טובה… בלא תורה". איך מצליחים לחיות נכון את ההווה כשמצפים לעתיד אחר?

אולי הסוד נעוץ במושג 'ציפייה'. "ציפית לישועה?" עתיד כל אחד מאתנו להישאל בבית דין של מעלה, וזו לכאורה השאלה הכי קלה. הרי מי לא מצפה לישועה? כל החולים מצפים, כל העניים, כל הסובלים, ולמען האמת לא רק הם. כל מי שחסר לו דבר מה בחומר וברוח, ולמי בעצם לא חסר? 

ובכל זאת בשמים שואלים. כנראה שציפייה היא עניין הרבה יותר עמוק מאשר לשבת במקום ולקוות שיום אחד יהיה אחרת. כנראה שמדובר בציפייה מעשית, בשותפות בהבאת הישועה, ואולי יותר מזה. אולי מי שמצפה לישועה כבר עכשיו, חי לאורה של אותה ישועה ולא מנותק ממנה. אולי ציפייה לישועה מקרינה על כוחות החיים בזמן שהישועה עדיין לא הגיעה במלואה. כך בישועה הכללית וכך גם בפרטית, מדובר בציפייה אקטיבית, שמצד אחד מבינה ש"מה' אישה לאיש", ומצד שני מבינה שגם לאיש ולאישה תפקיד לאתר את בת הקול שמכרזת.  

מעניין שבחמשת חומשי התורה כמעט לא מוזכרת הישועה, גם לא המשיח, שהוא לנו אחד מעיקרי האמונה. הכול מרומז: "רצה יעקב לגלות את הקץ לבניו, אבל…", "עד כי יבוא שילה – זה משיח בן דוד". התורה ידעה שאור גדול של גאולה, דיבור מפורש על העתיד לבוא עלול להכהות את ערך החיים שלפני הגאולה השלמה. זו תהיה שמש שמסנוורת ומבטלת את כל האורות הקלושים, ורבש"ע רצה שלא נזלזל בחיים שלפני הישועה, על כן עמעם את האור העתידי. כך גם בענייני הרווקות. הסכנה הכי גדולה טמונה באור הנישואין שיסנוור את אור חיי הרווקות. הרווקות היא לא עצירת החיים ולא המתנה פאסיבית לחיים מאושרים שבוא יבואו. תקופת הרווקות גם היא חיים, וכל יום שבה הוא בעל משמעות עצומה.

כשיעקב אבינו עובד שבע שנים בשביל רחל הוא אמור לסבול בכל יום מחמת הציפייה הארוכה, ובכל זאת היו בעיניו "כימים אחדים באהבתו אותה". המלבי"ם מסביר שהוא ידע שבכל יום של עבודה הוא בונה נדבך רוחני בבית העתידי שהוא עתיד להקים עם רחל. לכן, במקום להתייסר בידיעה שעדיין לא התחתן, הוא רואה בכל יום של רווקות – לבנה בבניין המשפחתי. הרב חרל"פ מסביר ש"באהבתו אותה" הכוונה לאהבת העבודה. נכון, הוא מצפה לרחל, אבל כרגע הוא עובד וחי במלוא כוחותיו את מה שהוא עושה עכשיו, כי העתיד לא מוחק את ההווה.

רבי יוסי, כשנשאל על ידי גבירה גויה אחת מהם נישואין, הגדיר: הפיכת כסף לזהב. זו הגדרה יסודית. הנישואין מחוללים שינוי מהותי ואינם רק תוספת. הכסף הופך לזהב, משתנה, אבל הרווקות עצמה גם היא בעלת ערך. היא 'כסף', וכנראה אי אפשר להפוך לזהב אם לא מטפחים את הכסף.

ובשולי הדברים ואולי לא רק בשוליים, על מנת להקל על ציפיית הרווקים, על כולנו לשנס מותניים, לעזור למצוא, ולא פחות מכך להרגיש מה עובר עליהם. לא להטריח בכל שמחה ב"בקרוב אצלך". לא להאיץ, לא לבקר, לא להאשים. רק לאהוב, לבטוח ולהאמין.    

השאר תגובה

אהבתי 0
היה שווה 0

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חלב, מי שידך אותו לקפה שלנו ולמה אי אפשר בלעדיו?

No Responses

מא – ת, איך לארגן ערב לביבות כמו שצריך.

No Responses

האם אייס וניל עוגיות- ברכתו מזונות שקודמת לברכת 'שהכל'?

No Responses

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות
טבעות

בקרוב אצלך. ומה בינתיים?

מאת: הרב אנגלמן

דומה כאילו כל התורה כולה, זו שבכתב וזו שבעל פה, פונה אל הזוג הנשוי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

העשרת האינטלגנציה היהודית, על מה מסופר בפרשת השבוע?

No Responses

בואו להכיר מוצרים חדשים ולהכניס למזווה שלכם, והפעם-צ'ומה!

No Responses

אני? כזו קטנה וחלשה יכולה להביא גאולה?

No Responses

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות

אולי יעניין אותך גם...

כואב לך? בואי להבין לאיזה סוג טיפול הגוף זקוק.

1

ככל שהכוס תהיה מלאה יותר, יהיה לי יותר לתת לאחרים.

2

מחפשים תעסוקה לילדים? רעיון למשחק ויצירה מהנים!

No Responses

פתרון מקסים, בריא וטעים – במקום לאכול פסטה, מכינים מהזוקיני 'אטריות'.

No Responses

התהליך המופלא שהלבבות שלנו יעברו כאן בארץ הקודש.

No Responses

לילד חסר סידן? דלקות אוזנים חוזרות? יש מצב שכל מה שפריע לו זה החלב…

No Responses

הסלט שיגנוב את ההצגה! גיוון מצויין לערבי לביבות.

No Responses

לא להפחיד, ואיך ההדרגה מטשטשת את הגבולות?

No Responses

קינוח דיאטטי, מהיר וטעים מאוד!

No Responses

הארוחה האהובה ביותר על ילדים! נסו לשתף אותם בהכנה.

No Responses

כיף של מתכון! מכפילים את כמות הירקות, ונהנים כפליים.

No Responses

והפעם יוצרים חויה משותפת על הילדים דווקא בזמנים עמוסים.

No Responses

מתכון מעולה ללחמניות בייגלס שמקפיאים ושולפים כשרעבים…

No Responses

כל הזכויות שמורות לך! שבת היא מקור הברכה.

1

על אובדן, קודש קודשים והתמודדות נכונה.

No Responses

תוכניה לימות החנוכה – נר ראשון.

1

פרויקט מכבדים את סעודה שלישית שנה שניה יוצא לדרך!

No Responses

מתנה לשבת – השיר מהאלבום החדש של נפתלי קמפה.

No Responses

ארוחה מהירה וקלה ליום יום.

1

מנה מהירה ובריאה שנותנת בוסט של כוח!

No Responses

למה אני משמרת את הקושי חזק כל כך?

No Responses

התוכנית האולטימטיבית לערבי לביבות, חידון טריוויה לכל המשפחה.

No Responses

שייק מרענן בטעם מתקתק שמומלץ לאמץ לפתיחת כל בוקר!

No Responses

מרק עשיר ויוקרתי בהכנה לא מסובכת ועם טעם נפלא.

No Responses

אֵיךְ אָמַרְתָּ קָרוֹב וְהִיא רְחוֹקָה לִי הַרְבֵּה מֵעֵבֶר לַיָּם?

No Responses

מתכון קליל וטעים לעוף בסגנון אמריקאי

No Responses

טעים להכיר תבלין חדש! והשבוע – הזנגוויל.

No Responses

או צרו איתנו קשר

צרפו אותי 

התכנים החדשים
וגליום התוכן הדיגיטלי שלנו
ישר אליך!