אם את “לא יכולה להתחיל את היום בלי הקפה שלי” אולי את גם “לא יכולה לשתות קפה אחרי 5-6-7 בערב…”
הכול באשמת הקפאין. מה שהוא עושה לך בבוקר, מן הסתם הוא עושה לך בערב…
כמו שכבר למדנו כאן, הוא חוסם את קליטת האינדוזין למוח וגורם לו להפריש הרבה אדרנלין.
אבל,
קפה הוא לא רק אדרנלין. קפה זה הפסקה, זה מנוחה, זה זמן לעצמך ולנשמה… (לא זה מה שאת עושה פה?)
ואם את זקוקה לו דווקא בשעה שמונה בערב כשהילדים סוף סוף נרדמו?
בדיוק בשבילך ובשביל 10% מצריכת הקפה בעולם, נולד הקפה-נטול-קפאין.
בתהליכים של שנים שכמובן הלכו והתפתחו, הומצאו שיטות שונות (ומשונות) להוצאת הקפאין מפולי הקפה.
חשוב לציין שבכל התהליכים הנ”ל מוציאים בין 94% ל-98% מהקפאין ואין קפה שהוא נטול קפאין לחלוטין.
לקפה רגיל ולקפה נטול קפאין יש את אותו ערך תזונתי, אלא שכמות הקפאין שונה – בקפה רגיל יש בממוצע בין 70 ל-140 מיליגרם קפאין בכוס, בעוד שבקפה נטול קפאין יש בין 3 ל-5 מיליגרם קפאין בכוס אחת. (קפה מפולים ולא קפה נמס שרובנו רגילות לשתות, שם הכמות נמוכה יותר). בפולי הקפה קיימות יותר מ-400 מולקולות המעניקות לו את הטעם והריח. לכן, כאשר מוציאים את הקפאין מהפולים, האתגר הגדול הוא לשמור על טעם וריח עוצמתיים.
פעם היו משרים את פולי הקפה בחומצה או במלח, מאדים את הפולים על מנת לפתוח את הנקבוביות שלהם (שילכו לקוסמטיקאית, לא עדיף?) ושוטפים אותם בבנזן – חומר כימי שמנתק הקפאין מהפולים. כיום השיטה הזאת כבר לא בשימוש, משום שבנזן נמצא כחומר מסרטן. מפה לשם (כמה ניסיונות נוספים) מצאו שאפשר לשטוף אותם באתיל אצטט או מתילן כלוריד (לא להיבהל! חומר טבעי שקיים בקפה, בבננות ובתפוח). אחר כך במים, ולבסוף אידוי בטמפרטורה גבוהה ליתר התעללות וכדי להיפטר משאריות החומר. בדרך כלל חוזרים כמה פעמים על התהליך עד להוצאת 96% מהקפאין.
שיטה אחרת שהומצאה בשנת 1967 על ידי הכימאי הגרמני קורט זוסל, מתבססת על פחמן דו חמצני – משרים את הפולים במכל לחץ עם אדים ומים חמים, מעבירים את הפולים דרך פחמן דו חמצני במצב צבירה המכונה ‘סופר קריטי’ (!) שסופח את הקפאין, ולאחר מכן הפחמן הדו חמצני מועבר למכל נפרד, שבו הוא הופך לנוזל. שיטה זאת מאפשרת להוציא בין 96% ל-98% מהקפאין, והיא נחשבת כשיטה שמצליחה לשמר את הטעם והריח של הפולים באופן טוב יותר מאשר השיטה המבוססת על חומר כימי. בקיצור. מה לא עושים בשביל קפה.
ובריאות?
לקפה יתרונות בריאותיים לא מעטים כמו נוגדי חמצון רבים אשר מנטרלים רדיקליים חופשיים ומסייעים למנוע מחלות לב, סוכרת מסוג 2 וסרטן. בנוסף, בקפה יש חומרים מזינים – כוס אחת של קפה תספק לכם 2.4% מהצריכה היומית המומלצת של מגנזיום, 2.5 מניאצין, 4.8% אשלגן וויטמינים. בקפה נטול קפאין יש את אותה כמות של נוגדי חמצון וחומרים מזינים ממש כמו בקפה רגיל.
עם זאת, לקפה הרגיל יש יתרונות בריאותיים על פני קפה נטול קפאין: בשל ההשפעה המעירה של הקפאין, נמצא כי קפאין מסייע לשרוף שומן, משפר את חילוף החומרים בגוף, משפר את מצב הרוח והזיכרון, משפר את היכולת הגופנית ומוריד את הסיכון למחלות כבד.
אז למי נמליץ על קפה נטול?
לאימהות עייפות שלא רוצות לפגוע ביכולת ההירדמות שלהן.
לנשים בהריון. הקפה הרגיל עלול לגרום להאצת קצב הלב של העובר.
בנוסף לכך, מכיוון שקפאין מעלה את לחץ הדם, קפה נטול קפאין הוא בחירה עדיפה על פני קפה רגיל עבור אנשים עם לחץ דם גבוה.
אז אם השעה עוד מאפשרת, הכיני לך קפה אמיתי וטוב, ואם כבר מאוחר, השקיעי לפחות בקפה נטול קפאין איכותי שישאיר לך את מקסימום הטעם והארומה בכוס הקפה שלך. וטיפ: השתמשי בכמות גבוהה יותר של קפה עם אותה כמות מים שאת רגילה, לקבלת טעם חזק כמו שאת אוהבת.
דמוי אפוגטו
את גם מאלה שאוהבים גלידה בחורף?
קבלו את המשקה הבא:
אפוגטו היא גלידה ששופכים מעליה מנת אספרסו מוכן ושותים/אוכלים בהנאה.
נסי להכין קפה רגיל ולהכניס לתוכו כף גדושה של גלידה.
ערבוב קל – ושתי בהנאה.