בלון_צהוב_עם_ציור_סמיילי

ושמחת בחגך-קצת על השמחה

מאת: מיכל פוזנר

מה זה באמת שמחה? מסע קצר ומרתק במקורות שלנו.

אחת ממצוות עשה בתורה היא מצוות השמחה ברגל "ושמחת בחגך" (דברים ט"ז, י"ד)

וכמו בכל דבר, התורה מלמדת אותנו איך לשמוח:

"וזבחת שלמים" – הקרבת קרבן המיועד לאכילה-שמחה בבשר, ו-"שמח בכל מיני שמחה… אכילת הבשר ושתית היין, וללבוש בגדים חדשים, וחילוק פרות ומיני מתיקה לנערים ולנשים, ולשחק בכלי שיר במקדש לבד, וזו היא שמחת בית השואבה… כל זה… בכלל ושמחת בחגך" (חגיגה ח, א). הגמרא מלמדת אותנו איך שמחים. למרות שיש לנו נטייה לחשוב על שמחות רוחניות, על דברים ערכיים שאמורים לשמח, התורה אומרת לנו – לא. שמחה היא בדברים הגשמיים דווקא, החומריים. בשר, יין, בגדים חדשים ותכשיטים. אין טעם לברוח או להכחיש. בגד חדש משמח אותנו, יין טוב משמח את הגבר.

ותראו את הלשון הנפלאה של ספר החינוך:

"לפי שהאדם… צריך טבעו לשמח לפרקים, כמו שהוא צריך אל המזון… ואל המנוחה ואל השינה" – כמו שיש לנו צורך באכילה, במנוחה ובשינה, כך יש בנו צורך בשמחה. שמחה היא צורך טבעי לאדם בדיוק כמו אוכל! מדהים.

והוא ממשיך, "ורצה האל לזכותנו, אנחנו עמו וצאן מרעיתו, וצוונו לעשות השמחה לשמו למען נזכה לפניו בכל מעשינו" – הבורא ברוב אהבתו רוצה שגם על מילוי צורך בסיסי כל כך נוכל לקבל שכר וזכות, ולכן ציווה אותנו לשמוח. וכך, כשאנחנו מצווים על משהו שגם ככה היינו עושים כי הוא צורך קיומי, נוכל לקבל עליו שכר.
"והנה קבע לנו זמנים בשנה למועדים, לזכור בהם הנסים והטובות אשר גמלנו… צוונו לכלכל החומר בדבר השמחה הצריכה אליו, וימצא לנו תרופה גדולה בהיות שובע השמחות לשמו ולזכרו". איזה יופי. כמה אהבה מרגישים בקריאה של משפט כזה. בורא עולם אוהב אותנו כל כך ורוצה כל כך להיטיב לנו, שקבע לנו את המועדים ובהם אנחנו נזכרים בכל הניסים והטובות שקרו לנו, ועושים מעשים גשמיים שמשמחים אותנו. והנה הנפש שלנו מלאה ושבעה, וזה לרצון ה' יתברך.

ועוד פעולה של שמחה יש בחג, והיא נטילת ארבעה מינים. גם היא מקושרת לשמחה גשמית – השמחה שיש באסיפת הפירות והתבואה לבית, או בימינו – אולי זה הסיפוק שמרגישים כשמסיימים פרויקט או משימה. גם כאן בורא עולם רוצה לתת לנו עליה שכר, למרות שזו שמחה שמגיעה בדרך הטבע אחת לשנה… לכן הוא ציווה אותנו לעשות חג באותו זמן. והנה לקחנו שמחה שנוצרה מהמציאות היומיומית שלנו והפכנו אותה לשמחה יחד עם הבורא יתברך.

ומוסיף ספר החינוך ואומר: "ובהיות השמחה מושכת החומר הרבה ומשכחת ממנו יראת אלוקים בעת ההיא" – יש בשמחה סכנה של שכחת אלוקים, "צונו ה' לקחת בין ידינו דברים המזכירים אותנו כי כל שמחת לבנו לשמו ולכבודו… וידוע מצד הטבע כי ארבעת המינין כולם משמחי לב רואיהם". כך לקחנו זמן של שמחה והפכנו אותו לזמן של שמחה עם הבורא, וכדי שנשאר קרובים אנחנו נוטלים ארבעה מינים. אם ניקח רגע להתבונן עליהם וליהנות מהם, אז נרגיש באמת את השמחה הזאת, והם מזכירים לנו שהשמחה היא לשמו ולכבודו.

השאר תגובה

אהבתי 0
היה שווה 0

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה בין עשיו – כאן ועכשיו, ליעקב- אתנהלה לאיטי.

No Responses

כל הסיבות למה את לא-מפסיקה-לאכול…

No Responses

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות
בלון_צהוב_עם_ציור_סמיילי

ושמחת בחגך-קצת על השמחה

מאת: מיכל פוזנר

מה זה באמת שמחה? מסע קצר ומרתק במקורות שלנו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לילד חסר סידן? דלקות אוזנים חוזרות? יש מצב שכל מה שפריע לו זה החלב…

No Responses

אוהבת ליצור? סדנה במיוחד בשבילך, קצת הרפיה וחדוות יצירה.

No Responses

בשבילך רחל, אני מחזיר את ישראל למקומן.

1

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות

אולי יעניין אותך גם...

שירה מרגשת של אבישי אשל ואחיו של יהודה בכר הי"ד לשיר "אלוקי נשמה"

No Responses

רוצה קפה והחלב עושה לך רע? קבלי את עולם התחליפים

No Responses

איך את יכולה לעשות שינוי אמיתי בימי שישי שלך?

No Responses

קינוח מהיר לחובבי השוקולד, המתכון המנצח לסופלה נימוח.

No Responses

מטבל עשיר בשלוש דקות הכנה ומשתלב נהדר עם חלה טריה…

No Responses

מנת דג מלאת תבלינים וארומות, מתאימה גם לסעודת פורים.

No Responses

נוסעים לטיול? משחקים מוזיקלים שינעימו את הדרך ועוד כמה בונוסים…

No Responses

האם אייס וניל עוגיות- ברכתו מזונות שקודמת לברכת 'שהכל'?

No Responses

תרגול מיינדפולנס להרגעה והרפיה, תנו לעצמכם דקה.

No Responses

מה עושים בזמן הזה? ולמה חשוב להתחיל לזוז?

No Responses

טפטים לקירות זו דרך מעולה לשדרג את הקירות בעלות נמוכה ובקלות.

4

איפה כר הרכילויות הפורה ביותר והיכן הגבול עובר?

No Responses

מה העץ שלך מספר עליך? אבחני את עצמך.

No Responses

להפרשת חלה ולתוספת זכויות – מתכון לחלות והדרכת קליעה.

No Responses

"להנות בהם בני אדם" – ימים אחרונים לברכת האילנות.

No Responses

זמן איכות בערב החג? כן! ובלי תוספת מאמץ!

No Responses

התפוצץ לו הבלון? כך תחנכי למוגנות בריאה!

No Responses

קוגל תפוחי אדמה חם ועסיסי לכבוד שבת קודש.

No Responses

קרטון? זכוכית? אולי דווקא חרסינה?

1

שוברים את הראש מה להכין למפגש? כל הרעיונות מחכות לך כאן!

1

משהו, החלק הנשי הזה שאוהב יופי וטעם, התעורר בי. פתאום רציתי שהסלון שלי יהיה באמת יפה ושהמטבח שלי יהיה מעוצב עד הקצה.

No Responses

כמה כללים פשוטים ובסיסים איך להתלבש נכון בחורף ולהמשיך להיראות טוב.

No Responses

בואו להכיר מוצרים חדשים ולהכניס למזווה שלכם, והפעם-צ'ומה!

No Responses

חני וינרוט ע"ה בפוסט כנה על חזרה בתשובה אמיתי של הדור שלנו.

1

על סימפיזיוליזיס בהריון. ממה הוא נובע ואיך מתמודדים.

No Responses

או צרו איתנו קשר

צרפו אותי 

התכנים החדשים
וגליום התוכן הדיגיטלי שלנו
ישר אליך!