מגדל_אבנים_ונוצה_שמפילה_אותו

סליחה, מי המנהל כאן?

מאת: הרב אליהו לפין

מה למדנו מהשנה האחרונה? ולמה המלכה היא שחרור שליטה?

1

על חוצפה כזאת טרם שמעתם; אורח שהצטרף לתפילת שחרית בנץ החמה שהתקיימה מידי בוקר בביתו של החזון איש, לא השלים עם מנהג בעל הבית – החזון איש – שלא להקפיד על תפילת העמידה בדקה המסוימת של נץ החמה אלא להתפלל בקצב הרגיל ומתי שמגיעים לעמידה זה בסדר. האורח ניגש לחזן הקבוע ומחה בפניו שכך לא עושים ואין זה נחשב תפילה בנץ החמה. החזן לא השיב לו אך למחרת שב האורח והעיר לו.

בלית ברירה ניגש החזן לחזון איש וסיפר לו על ההערה שמקבל מהמתפלל החדש. ועכשיו הקשיבו היטב לתגובת החזון איש: "מי אמר שאנחנו מנהלים את העולם?! אם היהודי הזה רוצה כך, שיתחילו שמונה עשרה בדקה של נץ החמה, נעשה מהיום כמו שהוא רוצה".

החזון איש מן הסתם לא צעק 'המלך' בראש השנה, תפילותיו היו בשקט ובאיפוק, אבל הוא לימד אותנו איך ממליכים את בורא עולם – מי אמר שאנחנו מנהלים את העולם?! ככה בפשטות, בטבעיות, לכופף את עצמו, את דעתו, את מנהגיו, בביתו הפרטי, מול רצון של יהודי אחד.

2

השנה שחלפה עלינו עשתה לנו מה שלא עשו אלפי מאמרי השקפה ושיחות עומק. כמו אותה מזוודה כבדה וסודית שעברה מדור לדור במשפחה פלונית כשהיא אפופה בהילת מסתורין, מזוודה עם אוצר ענק לשעת חירום שאסור לפתוח אותה בטרם תגיע השעה. אלא שיום אחד צעירים קלי דעת פתחו את המזוודה ובמחי יד קטעו חלום של דורות – מתברר שהיא מלאה בעיתונים.

במשך כל כך הרבה שנים הושקעו מאמצי על לחנך מחדש את עם ישראל ולבנות לו זהות אוניברסלית, להחליף את ערכי הנצח בחיקויים עלובים שלצערנו קנו שביתה בלב רבים, והנה המזוודה נפתחה – ההתפרקות ההמונית מכל הערכים הללו ורמיסתם קבל עם ועולם הוכיחה כי לכל שקר יש תאריך תפוגה ודבר אלוקינו יקום לעולם.

שתי תועלות עלו בידנו; ראשית, הסדר בראש שנעשה לכל אלו שאמצו לליבם חלקים כאלו ואחרים מתפיסת העולם הזאת מתוך חוסר השגה בעומק האוצר שבידם. שנית, ההזדמנות לפגוש מקרוב את השקר במלוא עוצמתו יכולה וחייבת להביא אותנו לניעור פנימי ממצגי שווא ומאחיזות עיניים, מהתנהגות מרצה ומוחצנת, מערכים שהם חיקוי ומנורמות של חיצוניות, מרמייה מתוחכמת העוטפת כל כך הרבה חלקים בחיינו, ביודעין ובלא יודעין. כי אתה אלוקים אמת ודברך אמת.

3

נכון שבכדי להמליך את בורא עולם מוכרחים להבין כי כל המלכויות האחרות אין בהן ממש – תהליך נורא הוד של "וכל האלילים כרות יכרתון" – אבל זה לא מסתיים בכיכר העיר.

כי בכדי להמליך את בורא עולם באמת, בפועל, מוכרחים גם לצאת מהמלכות הפרטית – "מי אמר שאנחנו מנהלים את העולם". להשתחרר מהצורך בשליטה, מההכרח לדעת הכול, להבין הכול, להצליח בכל. לפסוע צעד קדימה להיכל המלך, להאמין כי כל המציאות שלנו על כל המורכבויות שלה נמצאת בידיים שלו, ולהרגיש בשלווה וברוגע השמיימיים. הרי בתפילות הימים הנוראים איננו מזמינים את בורא עולם לבוא ולפתור לנו את הבעיות – אנו מתחננים שנהיה ראויים לבוא אנחנו איליו, להיכנס תחת רשותו, שם הכול כבר נמצא באחריותו.

לכן להמליך את בורא עולם זה לטעום מן הנעימות של חיים בקרבתו. זה לחדול משיטוט בהיכלות זרים, מחיפוש ריגושים של הגשמה עצמית שאין בה ולו טיפה של עצמיות. זה לשוב הביתה, למי שאנחנו באמת, לישוב הדעת ומנוחת הנפש של קשר קרוב וכנה עם בורא עולם.

זהו תהליך שראשיתו בראש השנה אך הוא מוביל לדרך ארוכה, לעיתים מייגעת, של התמודדויות עם תאוות השליטה, עם עייפות ותבוסה, עם קנאה ואכזבה, עם חזיונות תעתועים של מלכויות זרות וריגושים זוהרים. ועם כל זאת יודעים אנו להמליך את בורא עולם שוב ושוב, כל יום כל שעה, לנפול ולקום, להתכופף ולהמליך מחדש. על דעת זאת אנו יוצאים לדרך.

להמליך את בורא עולם זה לבקש "ותמלוך אתה ה' לבדך על כל מעשיך" אבל גם להיות אלו שהמלכות הזאת מאירה מהם, מהתנהגותם, משיגם ושיחם, עד שמהרה יבוא היום והיא תאיר בעצמה וידעו כולם כי אתה השם לבדך.

השאר תגובה

אהבתי 0
היה שווה 0

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

למה דווקא ביום הגדול והמסוגל יש כל כך הרבה מפריעים?

No Responses

עוד אין לך רעיון למשלוח מנות? מקבץ רעיונות למשלוחי מנות בריאים ומכובדים.

No Responses

איך מנצלים את הימים האלה בלהט השיגרה?

No Responses

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות
מגדל_אבנים_ונוצה_שמפילה_אותו

סליחה, מי המנהל כאן?

מאת: הרב אליהו לפין

מה למדנו מהשנה האחרונה? ולמה המלכה היא שחרור שליטה?

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

את יוצאת לעבוד, אך האם זה חייב להיראות ככה?

No Responses

מנה חגיגית המתאימה במיוחד לראש השנה!

No Responses

טובעת בים ה'ארציות'? הכניסי יו"ד לעקב.

No Responses

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות

אולי יעניין אותך גם...

על שפה רגשית ואיך בפועל מפתחים אותה?

No Responses

על תגובות רגשיות ספונטניות ותגובות רגשיות שקולות.

No Responses

אנו עושים שימוש, לעיתים קצת ציני, בילדים שלנו, כדי להיראות טוב בעיני עצמינו ובעיני אחרים

No Responses

כמה פעמים אפשר לחזור על אותן הפעולות? כמה פעמים אפשר לשמוע תודה מאותם האנשים?

No Responses

ואם אני לא סופרת ספירת העומר? עדיין מועילים לך.

No Responses

מתכון מהיר ועשיר, ארזו את הפיתות עם ירקות ומטבלים וצאו לאכול בטבע!

No Responses

כל הסודות לשימוש נכון במייקאפ לעור בוגר לאיפור מחמיא ומדויק.

No Responses

ארוחה מהירה לימים עמוסים, מחזה עוף וקצת תבלינים.

No Responses

מהו פחד ומהי חרדה, ולמה כל כך חשוב לזהות אותם?

No Responses

שלושה ימי חג – איך מקפיאים ומפשירים נכון?

No Responses

לחם שונה ומיוחד, טעים ומתאים במיוחד לתזונה נכונה.

No Responses

שו"ת קריטי בנושא התמודדות עם פחדים וקשיים על ילדים בזמן משבר.

1

מתכון טעים ומזין ללחמניות ביתיות שכל הילדים אוהבים!

3

אמור לי מה המשלוח שלך ואומר לך למה התחפשת.

No Responses

מנה מהירה וטעימה. אהובה במיוחד על ילדים.

No Responses

איך מתכוננים לצום כמו שצריך? כל הטיפים כאן.

No Responses

כיף של מתכון! מכפילים את כמות הירקות, ונהנים כפליים.

No Responses

יצירת DIY מקסימה ושימושית, מחומרים זמינים ומתאימה לנערות.

3

על אגוזים וכמה מיתוסים שכדאי לשבור (זה משמין!!?)

No Responses

סדנה כייפית לכל המשפחה!! חוגגים עם האות ט'

No Responses

מה מברכים על גבינה שעל קרקר? ועל הקטשופ עם הצ'יפס?

No Responses

סלט חצילים עם טוויסט של מקצוענים…

No Responses

היום, ערב ראש חודש סיון, אל תפספסו את הסגולה המיוחדת.

No Responses

רוצה לפנק בפטיפורים מכובדים – ובריאים? זה אפשרי!

No Responses

איפה הוא, הפורים שלי? גם את מחפשת אותו?

No Responses

ממשיכים בסדנת איפור עצמי והפעם – בחירת מייקאפ.

No Responses

חלק 1 מתוך 2 בנושא הסופר קריטי – הסומק!

No Responses

או צרו איתנו קשר

צרפו אותי 

התכנים החדשים
וגליום התוכן הדיגיטלי שלנו
ישר אליך!