מגדל_אבנים_ונוצה_שמפילה_אותו

סליחה, מי המנהל כאן?

מאת: הרב אליהו לפין

מה למדנו מהשנה האחרונה? ולמה המלכה היא שחרור שליטה?

1

על חוצפה כזאת טרם שמעתם; אורח שהצטרף לתפילת שחרית בנץ החמה שהתקיימה מידי בוקר בביתו של החזון איש, לא השלים עם מנהג בעל הבית – החזון איש – שלא להקפיד על תפילת העמידה בדקה המסוימת של נץ החמה אלא להתפלל בקצב הרגיל ומתי שמגיעים לעמידה זה בסדר. האורח ניגש לחזן הקבוע ומחה בפניו שכך לא עושים ואין זה נחשב תפילה בנץ החמה. החזן לא השיב לו אך למחרת שב האורח והעיר לו.

בלית ברירה ניגש החזן לחזון איש וסיפר לו על ההערה שמקבל מהמתפלל החדש. ועכשיו הקשיבו היטב לתגובת החזון איש: "מי אמר שאנחנו מנהלים את העולם?! אם היהודי הזה רוצה כך, שיתחילו שמונה עשרה בדקה של נץ החמה, נעשה מהיום כמו שהוא רוצה".

החזון איש מן הסתם לא צעק 'המלך' בראש השנה, תפילותיו היו בשקט ובאיפוק, אבל הוא לימד אותנו איך ממליכים את בורא עולם – מי אמר שאנחנו מנהלים את העולם?! ככה בפשטות, בטבעיות, לכופף את עצמו, את דעתו, את מנהגיו, בביתו הפרטי, מול רצון של יהודי אחד.

2

השנה שחלפה עלינו עשתה לנו מה שלא עשו אלפי מאמרי השקפה ושיחות עומק. כמו אותה מזוודה כבדה וסודית שעברה מדור לדור במשפחה פלונית כשהיא אפופה בהילת מסתורין, מזוודה עם אוצר ענק לשעת חירום שאסור לפתוח אותה בטרם תגיע השעה. אלא שיום אחד צעירים קלי דעת פתחו את המזוודה ובמחי יד קטעו חלום של דורות – מתברר שהיא מלאה בעיתונים.

במשך כל כך הרבה שנים הושקעו מאמצי על לחנך מחדש את עם ישראל ולבנות לו זהות אוניברסלית, להחליף את ערכי הנצח בחיקויים עלובים שלצערנו קנו שביתה בלב רבים, והנה המזוודה נפתחה – ההתפרקות ההמונית מכל הערכים הללו ורמיסתם קבל עם ועולם הוכיחה כי לכל שקר יש תאריך תפוגה ודבר אלוקינו יקום לעולם.

שתי תועלות עלו בידנו; ראשית, הסדר בראש שנעשה לכל אלו שאמצו לליבם חלקים כאלו ואחרים מתפיסת העולם הזאת מתוך חוסר השגה בעומק האוצר שבידם. שנית, ההזדמנות לפגוש מקרוב את השקר במלוא עוצמתו יכולה וחייבת להביא אותנו לניעור פנימי ממצגי שווא ומאחיזות עיניים, מהתנהגות מרצה ומוחצנת, מערכים שהם חיקוי ומנורמות של חיצוניות, מרמייה מתוחכמת העוטפת כל כך הרבה חלקים בחיינו, ביודעין ובלא יודעין. כי אתה אלוקים אמת ודברך אמת.

3

נכון שבכדי להמליך את בורא עולם מוכרחים להבין כי כל המלכויות האחרות אין בהן ממש – תהליך נורא הוד של "וכל האלילים כרות יכרתון" – אבל זה לא מסתיים בכיכר העיר.

כי בכדי להמליך את בורא עולם באמת, בפועל, מוכרחים גם לצאת מהמלכות הפרטית – "מי אמר שאנחנו מנהלים את העולם". להשתחרר מהצורך בשליטה, מההכרח לדעת הכול, להבין הכול, להצליח בכל. לפסוע צעד קדימה להיכל המלך, להאמין כי כל המציאות שלנו על כל המורכבויות שלה נמצאת בידיים שלו, ולהרגיש בשלווה וברוגע השמיימיים. הרי בתפילות הימים הנוראים איננו מזמינים את בורא עולם לבוא ולפתור לנו את הבעיות – אנו מתחננים שנהיה ראויים לבוא אנחנו איליו, להיכנס תחת רשותו, שם הכול כבר נמצא באחריותו.

לכן להמליך את בורא עולם זה לטעום מן הנעימות של חיים בקרבתו. זה לחדול משיטוט בהיכלות זרים, מחיפוש ריגושים של הגשמה עצמית שאין בה ולו טיפה של עצמיות. זה לשוב הביתה, למי שאנחנו באמת, לישוב הדעת ומנוחת הנפש של קשר קרוב וכנה עם בורא עולם.

זהו תהליך שראשיתו בראש השנה אך הוא מוביל לדרך ארוכה, לעיתים מייגעת, של התמודדויות עם תאוות השליטה, עם עייפות ותבוסה, עם קנאה ואכזבה, עם חזיונות תעתועים של מלכויות זרות וריגושים זוהרים. ועם כל זאת יודעים אנו להמליך את בורא עולם שוב ושוב, כל יום כל שעה, לנפול ולקום, להתכופף ולהמליך מחדש. על דעת זאת אנו יוצאים לדרך.

להמליך את בורא עולם זה לבקש "ותמלוך אתה ה' לבדך על כל מעשיך" אבל גם להיות אלו שהמלכות הזאת מאירה מהם, מהתנהגותם, משיגם ושיחם, עד שמהרה יבוא היום והיא תאיר בעצמה וידעו כולם כי אתה השם לבדך.

השאר תגובה

אהבתי 0
היה שווה 0

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מקבץ הלכות ראש השנה ויום כיפור לנשים.

No Responses

טעים להכיר – נכנסים למטבח. והפעם- איך ממצים את טעם התבלינים?

No Responses

התבוננות אמונית ונכונה על המצב.

1

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות
מגדל_אבנים_ונוצה_שמפילה_אותו

סליחה, מי המנהל כאן?

מאת: הרב אליהו לפין

מה למדנו מהשנה האחרונה? ולמה המלכה היא שחרור שליטה?

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה בין ביסלי למסאז'? הניה שוחט במסר חשוב!

No Responses

באמת מטריד את צלפחד, שכבר מת, חלק ונחלה בארץ הגשמית?

No Responses

עייפה בערב ורוצה קפה? הכל על קפה 'נטול קופאין'

No Responses

מעניין ומחכים

תגובות אחרונות

אולי יעניין אותך גם...

קוגל ירושלמי עם כל הסודות לתוצאה מושלמת!

No Responses

חדש – שמוליק סוכות בסינגל-קליפ מרגש ונוגע.

No Responses

מנה מלאה וסופר חגיגית ללא עבודה מרובה.

1

לסעודה שלישית או לפיקניק משפחתי, אביגיל ממליצה:

1

אוספים זכויות!! שבת היא מלזעוק וישועה קרובה לבוא! הצטרפי גם.

1

מנה יחסית בריאה ומשביעה. ארוחת ערב מהירה וקלה.

No Responses

מנה קלילה ועם זאת משביעה במיוחד.

No Responses

אכילה רגשית, למה היא מגיעה אלינו? ואיך מונעים אותה?

No Responses

מקבץ הלכות ראש השנה ויום כיפור לנשים.

No Responses

מתכון מעולה ללחמניות בייגלס שמקפיאים ושולפים כשרעבים…

No Responses

ואם אני לא סופרת ספירת העומר? עדיין מועילים לך.

No Responses

שיר ימים נוראים מרגש לקראת ראש השנה.

No Responses

על מה מסופר בפרשה? הצצה מהירה על פרשת השבוע.

No Responses

איך הופכים כל רגע פשוט לחוויה משפחתית? התשובה בפנים.

No Responses

מהו פחד ומהי חרדה, ולמה כל כך חשוב לזהות אותם?

No Responses

עשרות אלפים: התוספת לקצבת הפנסיה שלכם אם רק תבחרו את המסלול הנכון

No Responses

הארון מלא בבגדים שקנית ובסוף את לא אוהבת? כך עושים את זה נכון!

1

כיף, חוויות ויצירות. אבל-מה יהיה עם התלונות??

No Responses

והשבוע – אחריות, איך היא מתנהגת?

No Responses

איך מחטבים את הפנים בצורה נכונה בעזרת הארות והצללות.

No Responses

כיצד מברכים? על מה צריך להקפיד בשעת הברכה?

No Responses

גלידת דבש ואגסים ביין הם חיבור מושלם, תעיד המנה הבאה.

1

מחפשת מתכון מהיר לדג סלומון? בדיוק בשבילך!

No Responses

הסתבכת עם ההצללות? פוסט שיעשה לך סדר.

2

תוספת מרעענת וטעימה לארוחה חלבית חגיגית.

No Responses

מתכון חגיגי וקל להכנה והטעם? אין לתאר.

No Responses

רוצה קפה והחלב עושה לך רע? קבלי את עולם התחליפים

No Responses

טיפאיפור – סדנת איפור אישית | פריימר.

No Responses

חנוכה בפתח- ואיתו המאכלים המסורתיים, לספינג' מקוראי עסיסי- א"א להתנגד

No Responses

או צרו איתנו קשר

צרפו אותי 

התכנים החדשים
וגליום התוכן הדיגיטלי שלנו
ישר אליך!