אחרי שלמדנו מה ההבדל בין אמריקנו להפוך, בין לאטה לאספרסו, ועכשיו את סוף סוף יודעת מה להזמין, אפשר להרפות ולהתחיל מהתחלה.
אז מאיפה הוא הגיע אלינו בכלל, הדלק של האנושות?
האגדה מספרת על רועה עיזים באתיופיה, שראה שהעיזים בעדר שלו מלאות מרץ. עקב אחריהן וגילה שזה קורה אחרי שהן אוכלות פירות אדומים מאחד השיחים שבסביבה. הוא טעם מהפירות והרגיש פתאום מלא אנרגיה. הוא הביא את הפירות לאנשי הכפר שטעמו ובדקו, וכן – אלו פולי הקפה שלנו! גרעיני פירות שגדלים על צמח, ממש כמו גרעיני הדובדבן שיש בתוך הפרי ונזרקים בדרך כלל…
משם יוצא הקפה לסוחרים ערביים שמנסים למכור אותו למדינות מסביב. לא יעבור זמן רב והוא יופץ בכל העולם ויהפוך להיות המשקה הפופולרי ביותר על פני כדור הארץ.
אם לדבר במספרים – בכל שנה צורכים בעולם לא פחות מ-400 מיליארד (!) כוסות קפה.
ארצות הברית היא השיאנית עם 350 מיליון כוסות קפה לשנה, ורק תרשו לי להוסיף שגודל הכוסות בארה”ב הוא, איך לומר? כפול מהגודל שאנחנו רגילים פה. שמחתי לעזור.
יצרנית הקפה הגדולה בעולם היא ברזיל, כש-80% מפולי הערביקה – זן הקפה הפופולארי ביותר בעולם – מיוצרים אצלה.
למרות שקיימים בעולם כעשרה זנים של צמח הקפה, כמעט 100% מהקפה בכל מקום בעולם – ולא משנה כמה הוא זול או יקר – יגיעו משני מיני צמחים בלבד: ערביקה ורובוסטה.
הערביקה הוא הצמח שגילו האתיופים. בין 60 ל־70 אחוז מכלל הקפה המיוצר בעולם הוא ערביקה. למין הזה יש מגוון זנים, שיכולים לכלול עושר אדיר של ריחות וטעמים, ממר דרך מתוק ועד חמצמץ.
בפינה השנייה נמצא הרובוסטה, שמגיע במקור מהצד השני של אפריקה, באזור שנושק לסהרה. הוא מר הרבה יותר מערביקה ובעל טעם גס יותר ולכן נחשב, במילים פשוטות, לקפה נחות ולא ממש טעים. הוא גם קפאיני הרבה יותר, בערך כפליים מפולי ערביקה. מכיוון שקפאין מתפתח בצורה טבעית בצמח הקפה כדוחה מזיקים, הקפאיניות הגבוהה של רובוסטה הופכת אותו לא רק למעורר מאוד אלא גם לצמח הרבה יותר עמיד, ומכאן גם זול יותר לגידול.
זו הסיבה לכך שהוא עדיין כאן, ובכמות אדירה – כמעט 40% מכל הקפה שמיוצר בעולם מדי שנה הוא רובוסטה. אם הוא לא מאוד טעים, לאן הוא הולך? לנתח גדול ומשמעותי של מוצרי וצרכני קפה שמה שמעניין אותם הוא קפה חזק מאוד וזול מאוד: קפה נמס. כמעט כל מותגי הקפה הנמס עשויים רובוסטה. אז לפני שאתן מכניסות לעגלה את הצנצנת הבאה, תבדקו אם יש מותג או סוג אחר שמיוצר מערביקה. דווחו אם חשתן בהבדל.
כדורי חלווה-חמאת בוטנים ליד הקפה. ממתק לאימהות בלבד.
הכדורים האלה מיועדים למי שמחפשת קלוריות עם סיבה ליד הקפה.
כל המרכיבים מלאים ביתרונות תזונתיים, ובקלוריות:
2 כוסות דחוסות קוקוס
כף חמאת בוטנים
1/2 כפית מלח
1/4 כוס סילאן
3/4 כוס טחינה גולמית
מערבבים הכול בתוך שקית הקפאה, שמים במקרר חצי שעה להתייצבות.
מכדררים כדורים או יוצרים נקניק ופורסים לפרוסות.
מגלגלים בקוקוס קלוי.
שומרים במקפיא ואין מה לדאוג, תגידו לילדים שזה כדורי טחינה ואף אחד לא יגע בזה.
טעים.