גברת כהן שותה בכל יום 18 כוסות מים, כי שמעה ששתייה מרובה תורמת לבריאות. האם בכל פעם שהיא שותה עליה לברך ברכה ראשונה?
תשובה: בשאלה זו יש כמה נידונים – האם מברכים על שתיית המים, בכלל. ואם מברכים – האם ברכה אחת פוטרת את כל הפעמים שישתו באותו היום? והאם מברכים ברכה אחרונה על שתייה.
ברכה על שתיית מים: כלל בידינו – מברכים רק על מה שנהנים ממנו. על כן, אם נהנים משתיית המים – מברכים ברכה ראשונה. גם כששותים בשעת צימאון, נחשב שנהנים מהמים ומברכים ברכה ראשונה.
כמה פעמים מברכים ברכה ראשונה: ברכה ראשונה פוטרת את האכילה ללא הגבלת זמן כל עוד לא נעשה משהו שהפסיק את רצף השתיה, כגון: דעתה הייתה לשתות רק כוס אחת ולא יותר, יצאה למקום אחר או בירכה ברכה אחרונה. מי שיושבת במקום מסוים ולא יוצאת ממנו למקום אחר (בבית אחד) – הברכה הראשונה תפטור את כל מה שתשתה אח”כ, אפילו אם יחלוף זמן רב. כל העניין של 72 דקות שייך רק לברכה אחרונה (משנ”ב בסי’ קפ”ד סקי”ז).
ברכה אחרונה: כדי להתחייב בברכה אחרונה, צריך לשתות כמות של רביעית במשך זמן של שתיית רביעית. כלומר, שתיית נפח של כ-86 סמ”ק תוך שתי לגימות (סי’ ר”ד סעיף ח. סי’ קפ”ד במשנ”ב ס”ק יז. וסי’ ר”י סעיף א. ובמשנ”ב ס”ק א. וע”פ החזון איש נפח של 150 סמ”ק).
לכן, אם גברת כהן נהנית משתיית המים – עליה לברך ברכה ראשונה. לאחר שמרגישה רוויה, מומלץ לברך מיד ברכה אחרונה – “בורא נפשות”. בפעם הבאה שתשתה, תברך שוב “שהכול”. אך אם לא בירכה ברכה אחרונה, בפעם הבאה שתשתה באותו הבית לא תברך שוב ברכת “שהכול”.