אני יושבת פה עם הקפה שלי (ברור שטור על קפה כותבים עם כוס קפה רותח ליד, נכון?) שמכילה קפה, סוכר, מים ו-חלב!
ממתי ואיך הצטרף החלב לקפה?
הקפה, כמו שכבר למדנו, התחיל בכלל מהפיליפינים, ומשם נסע (או זרם?) לאט לאט לארצות ערב ואחר כך המשיך גם לאירופה.
במדינות ערב כמובן שתו אותו שחור, חזק ורותח. טורקי, מישהו?
באירופה כבר מיתנו אותו וניסו להוסיף לו סוכר, ושם גם הוסיפו לו חלב.
למה חלב דווקא? זו שאלה שנצטרך ללמוד לחיות איתה בשלום, כי ההיסטוריה לא מוכנה לגלות לנו את התשובה… מה שאנחנו כן יודעים לספר הוא שהראשון שהוסיף חלב לקפה היה הולנדי בשם יוהן נויהוף, ואולי הפרה ההולנדית משובבת העין שגעתה לו בחצר, היא זאת שנתנה לו את ההשראה? אולי.
מה שבטוח שהאירופאים זרמו עם הרעיון. באמת היה קשה להם לשתות משקה מר, רותח, ועל בסיס מים, כשכל המשקאות שלהם היו קרמיים, סמיכים וקרים (בעיקר בירה או חלב סמיך) ומאז – כמו שנהוג לומר, ואצלנו במדור נהוג ביותר – הכול היסטוריה.
אגב היסטוריה, עשור לאחר שההולנדי שידך את הפרה עם הקפה למזל טוב, טעמה את השילוב החדש המרקיזה מסבינייה, אצילה צרפתיה, והכתירה אותו בתואר המרגש “הדבר הנחמד ביותר בעולם”. כנראה ההתלהבות הכי גדולה שהצליחה להפיק אצילה צרפתייה במאה ה-17…
הקפה הצרפתי, אגב, לא מוכר כקפה טעים, מאז ועד היום.
ומה בעצם מוסיף החלב לקפה?
טוב, דבר ראשון הוא פשוט מעדן מעט את טעם הקפה החזק, ובד בבד ממתיק אותו (חלב הוא 5% סוכר, בגדול) ובכך מפיג חלק ממרירות הקפה.
כמו שכבר אמרנו – מרקם. השומן שבחלב הופך את הקפה לקרמי וסמיך יותר, ואפשר גם לקרוא לו – מפנק.
ועוד משהו, ממש על קצה המזלג – הקפה החלוט ההקפה הוא חומצי מאוד (בערך PH5) והחלב הוא חומצי מאוזן (6.5PH) שזוהי נקודת חומציות ניטרלית שמאזנת את החומציות של הקפה.
השתכנעתן, אני מקווה, ותפסיקו כבר עם הקפה השחור המריר והמוזר הזה…:)
לכבוד ‘דיאטת אחרי החגים’ שאני מקווה שעוד לא התייאשתן ממנה,
כמה רעיונות ל’ליד הקפה’ קצת פחות משמינים…
– תמר עם אגוזים או שקדים.
– תמר עם כפית חמאת בוטנים – קפוא!
– פריכיה עם ממרח טחינה גולמית וסילאן (חלווה ביתית).
– לחם קלוי בחמאה ודבש.
– בננה. קרמית ועסיסית. (תראו מה זה יחסי ציבור).
– פנקייק בריא.
והעיקר – תזכרו שהפסקת קפה היא לבריאות הנפש ואין לזלזל בה. גם אם היא עולה כמה קלוריות.