שבוע החג מאחורינו, ונראה כי הרצון לנקות ממשיך לדבוק בנו. אם לפני החג עסקנו בניקיון הבית, לאחר החג אנחנו מפנות את תשומת הלב שלנו לניקיון הגוף. בכנות, מגיע לו, ולנו.
ניקוי רעלים נקרא בשפה המקצועית ‘דיטוקס’, ומוכר גם בשם ‘ניקוי אביב’, וזאת כי אכן תקופת האביב היא התקופה הידועה כתקופה התומכת בתהליך הניקוי. כוח ההתחדשות שבבריאה משפיע גם על הכוח הפנימי בגוף האדם.
מה ההיגיון של ניקוי רעלים?
הקב”ה ברא לנו אברים שונים ולהם תפקידים המסייעים בניקוי טבעי של הגוף כתחזוקה טבעית. איברי הניקוי שלנו הם הכבד, הריאות, בלוטת הלימפה, מערכת העיכול, מערכת השתן והעור. בין התפקידים שלהם, הם אחראים גם על סינון, פירוק ופינוי.
בהשוואה קטנה לניקיון הבית – כשם שמכונת כביסה עמוסה ושואב אבק מלא יתקשו לעבוד, ורמת הניקיון תראה בהתאם – כך איברי הפינוי, כשיש בהם עומס גדול מדי של פסולת, הם יתקשו לעבוד ולאפשר את הנקיות הרצויה. מה שיכול להתבטא בעייפות וכאבי ראש, כאבי מפרקים, חוסר איזון הורמונלי, פרופיל שומנים גבוה, ירידה במערכת החיסון ועוד…
הרעיון העומד מאחורי שיטות הניקוי הוא לאפשר לגוף פינוי של מזיקים, החלפה של תאים ישנים ופגומים, וחידוש תאים חדשים וצעירים. ע”י כך אנחנו מצפים להרגיש יותר ערנות ואנרגיה, שיפור בריכוז ובזיכרון, ובאופן כללי הרגשה חיונית ובריאה. לאפשר לגוף ולמוח לממש את הפוטנציאל שלהם.
כיום נוצר מצב שבו אנשים נוטים להסתכל על תהליך ניקוי רעלים כגישה מהירה לירידה במשקל, או במילים אחרות – כדרך פיצוי להשתיק את המצפון על תקופת אכילה לא נאותה.
חשוב לדעת שניקוי שאינו מבוקר עלול לפגוע בבריאות. לא בכל תקופה נכון ומותר לבצע ניקוי רעלים (הריון והנקה, למשל). לתהליך הניקוי יכולה להיות השפעה על ספיגת תרופות (רלוונטי לנוטלים תרופות מרשם באופן קבוע). לעיתים יש לבצע בדיקות דם לפני התחלת התהליך. בנוסף, חשוב להיכנס לתהליך בהדרגה עם תפריט טרום ניקוי ועוד…
לכן, למרות שככל הנראה אכלת בחג יותר מהרגיל ואולי גם עלית קצת במשקל, ניקוי אינו פתרון קסמים, ויש לנהוג בו (בך) בזהירות.
מאותה הסיבה, אני לא אמליץ לך כרגע על פרוטוקול ניקוי (בהתייחס לתוכניות ניקוי מקצועיות), וגם אזהיר אותך מלבצע ניקוי על דעת עצמך, או על סמך שיחת הנשים שבה השתתפת בעבודה או בגינה השכונתית. כן אתן לך כמה עצות שיאפשרו לך לתמוך בניקוי הגוף בצורה מבוקרת וללא סיכון.
ממה בעצם מתנקים?
התרבות המערבית יצרה שפע מגוון של מזונות מעובדים, תעשייתיים, כימיקלים והורמונים שנוספים למזון ולגידולים החקלאיים, ובנוסף, זיהום אוויר, קרינה, לחץ ומתח. כל אלו ועוד מייצרים רעילות, ואיתם איברי הניקוי שלנו צריכים להתמודד באופן קבוע.
אין לנו דרך להימנע מספיגת רעלים. כמו שציינו, הגוף שלנו מותאם להתגבר עליהם. מה שכן, היום ריבוי הרעלים חריג, ולכן האחריות שלנו היא להישמר ככל האפשר, וכן לתת לגוף את התנאים המתאימים כדי לאפשר לו פינוי והתחדשות.
איך נעודד ניקוי טבעי בצורה מבוקרת?
כמו שציינתי קודם, פרוטוקול ניקוי צריך ליישם בהתאמה אישית ובליווי מקצועי. אבל יש עצות כלליות שנכונות לכולם ויאפשרו גם הם רענון וניקוי משמעותי, גם אם לא ברמה העמוקה ביותר:
- תזונה מאוזנת – הפחתה של כל מה שמזיק ומפריע והתרכזות במאכלים מיטיבים:
תפריט עשיר בפירות וירקות. כמה שיותר ירקות חיים, בשילוב משמעותי של עלים ירוקים ונבטים, דגנים מלאים (עדיפות לשיבולת שועל ע”פ לחם), קטניות, אגוזים ושקדים.
פתיחת היום בספל מים פושרים עם לימון ומעט שמן זית (עדיף לשתות בקש). במהלך היום רצוי לשלב שתיה של תה ירוק, ומים כמובן.
מהמזונות הבאים מפחיתים בהדרגה: קפה, מזון מעובד ותעשייתי (במיוחד מזונות עתירי סוכר ומלח), מוצרי בשר וחלב (לשים לב להשלים עם חלבון מהצומח), מזונות מטוגנים ועתירי שומן רווי, גלוטן, משקאות ממותקים (כולל דייאט).
ההדרגה חשובה כדי למנוע תופעות לוואי לא נעימות. ההדרגה נעשית בהתאם לתזונה בתקופה שקדמה לניקוי.
- רגיעה ושמחה.
תרגילי נשימה, שינה מספיקה ואיכותית (לכל הפחות 7 שעות) וכל פעולה שתעזור לך להפחית מתח ולחץ, ותגביר את השמחה שלך. כל אלו יתמכו בתהליך ויאפשרו ניקוי איכותי יותר.
- שילוב פעילות גופנית.
הפעילות הגופנית ממריצה דם לאיברים השונים וכך גם משפרת את התפקוד של איברי הפינוי, ובמיוחד של מערכת העיכול ומערכת הלימפה. בנוסף, פעילות גופנית ותרגילי כוח ימנעו מהגוף לאבד מסת שריר במקרה של ירידה במשקל.
מאחלת לך חוויה מרעננת ומעצימה,
שירה