זכות כבוד השבת מוקדשת להשבת החטופים, להצלחת החלימה, לרפואת הפצועים ולשיבה לשלום של החיילים.
הקיץ כבר כאן, מה שמקל על עניין הכבוד לסעודה הפחות מכובדת – סעודה שלישית.
סעודה שלישית היא כנגד שבת שלעתיד לבוא, וכנגדו ניצל ממלחמת גוג ומגוג, דאותם שבע שנים של גוג הן פרטגמיא של צדיקים לעתיד לבוא (ויק”ר פרק יא ס’ ב, ב”י רצא ב).
סעודה שלישית נקרא רעוא דרעוין – רצון הרצונות (זוה”ק יתרו פח, ב).
והטעם: לפי שהבריאה היתה בששה ימים, התחלת הבריאה אור ליום ראשון, שהוא מוצאי שבת, והנה קודם הבריאה עלה במחשבה לברוא את העולם להיטיב לנבראיו ולכן הזמן שקודם לליל א’ הוא זמן ועת רצון כמו בהתחלת הבריאה אז עלה ברצונו (בני יששכר מאמרי השבתות מאמר ח אות א עיין שם ביאור לפי זה טעם אמירת פסוק “ואני תפילתי” במנחה) דהיינו שבכל ערב שבת מתעורר כביכול הרצון הקדום (זרע קודש פרשת חוקת).
כתוב בגמרא (שבת דף קיח עמוד א) “כל המקיים שלוש סעודות בשבת ניצול משלוש פורעניות: מחבלו של משיח, ומדינה של גיהנום וממלחמת גוג ומגוג”
נביא כאן כל שבוע משימה ומתכון, שיעזרו לכן להתחדש ולכבד את הסעודה הזאת.
ולוואי ונזכה להינצל מחבלי משיח ולגאולה בקרוב.
משימת השבוע:
השבוע – כמה פשוט או לא – את משקיע בעצמך! כי מצב הרוח שלך הוא הראשון להשפיע על האווירה. ולכן, לפני שאת הולכת להוציא את הסלטים מהמקרר, לכי לחדר ורענני את המראה שלך.
מטפחת חגיגית יותר או פאה. חולצה חדשה או שפריץ של בושם. אפילו נעליים במקום נעלי בית… לא תאמיני כמה ההרגשה שלך תשתנה ובעקבותיה האווירה כולה בבית. מוזמנת לנסות ולשתף אותנו איך היה…
מתכון:
בצק ‘קניש’ ממולא בכל מה שתרצי / מיכל פוזנר
קל, מהיר ואהוב על כולם. תחליף בריא יותר לבורקסים…
הבצק הזה הוא, ללא ספק, הג’וקר שלי במטבח.
אני מכינה אותו בשלוש דקות בלי ללכלך קערה, ולשה בשקית הקפאה.
מחלקת לשלוש, מרדדת למלבן, ממלאת במה שמתחשק, סוגרת למעין נקניק שטוח, רחב וארוך, או ליחידות אישיות (תלוי בסבלנות) מורחת בביצה, אפשר גם לפזר שומשום – ואופה.
תנסי ותראי שגם אצלך הוא יתחיל לככב במטבח…
לבצק:
3 כוסות קמח
1/2 כוס שמן
3 כפות חומץ
כף סוכר
כפית מלח
3/4 כוס מים רותחים
למילוי:
לבחירה:
- 4 קופסאות טונה מעורבבת עם מיונז, מלח, שום גבישי, בצל וגמבה קצוצים דק.
- פירה עם בצל מטוגן ופטריות.
- ירקות מאודים (קישוא, כרוב, נבטים, גזר, שעועית וכל ירק אחר שיש לכן במקרר), ללא הנוזלים.
- תערובת גבינות (צהובה, מוצרלה, מלוחה), רוטב פיצה, זיתים, פטריות ואורגנו.
- או כל מילוי אחר כיד הדמיון הטובה עליכן (המילויים מקבילים למילויים קלאסיים של בורקס)
אופן ההכנה:
לשים את חומרי הבצק בשקית הקפאה או בקערה, במזלג ואחר כך ביד (כשהמים נטמעו בקמח) לבצק נעים ונוח לעבודה.
מחלקים לשלוש (אי אפשר להכין את הבצק מראש, כי אחרי כמה דקות שהוא עומד השמן מתחיל לברוח ממנו…)
מרדדים למלבן, ממלאים באחד מהמילויים שבחרנו. שימו לב שהמלית לא תהיה חמה כי אז הבצק יקרע!
סוגרים בצדדים, מלמעלה ומלמטה, מניחים בתבנית. אם מתחשק לך להשקיע תוכלי לגלגל לקרואסונים או לסגור עיגולים לכיסונים.
מורחים ביצה ומפזרים שומשום, חורצים שלושה חריצים לרוחב ואופים בתנור שחומם ל-180 מעלות, עד להשחמה.
מחממים מגולה על הפלטה ולפני ההגשה פורסים לפרוסות עבות.
בתאבון!