המשחק סקוויגל פותח על ידי רופא הילדים והפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט. הוא השתמש בו בקליניקה שלו כדי ליצור קשר ושיחה עם הילדים שהגיעו לטיפול. מטפלים רבים משתמשים כיום בגרסאות שונות של המשחק למגוון מטרות בעבודה עם ילדים.
אז למה שלא נרתום את המשחק, בשלל וריאציות, לשעת איכות מהנה עם הילדים?
אז מה בתוכנית?
משחקי ציור למגוון גילאים (אורכו של כל משחק: 10-30 דקות, תלוי בגיל ובמספר המשתתפים).
מה צריך להכין מראש?
דפים, מכשירי כתיבה (אפשר לשחק את כל המשחקים הללו בעיפרון או בעט בלבד, אך לתוספת עניין וגיוון תוכלו להכין צבעים מכל סוג שתרצו).
משחק א’ (זוגי): משתתף אחד משרבט קשקוש על דף לבן, המשתתף השני משלים את השרבוט לציור כיד הדמיון הטובה.
משחק ב’ (זוגי או קבוצתי): מכינים מראש כמה כרטיסים שעל כל אחד מהם מצויר שרבוט. כל משתתף מקבל דף. מרימים כרטיס, וכולם מעתיקים לדף את השרבוט שעליו, ומשלימים לציור כיד הדמיון הטובה. לסיום, כל אחד מציג את הציור שלו וכולם נהנים מהרעיונות היצירתיים.
משחק ג’ (זוגי או קבוצתי): מכינים מראש 6-8 כרטיסים עם שרבוטים. כל משתתף בוחר כרטיס אחד או יותר (בהתאם למספר המשתתפים), ומשלים לציור. אחרי שכולם מסיימים – אוספים את הכרטיסים ופורסים אותם על השולחן. כעת ניתן להמציא יחד סיפור בתמונות.
משחק ד’ (זוגי או קבוצתי): למשחק זה נדרש דף בגודל A4 לפחות, ומומלץ להשתמש בעט/עיפרון/טוש דק בלבד – לקבלת קווים חדים וברורים. כל משתתף בתורו מצייר קו באורך ובסגנון שרוצה (ארוך/קצר/ישר/מתפתל/זיג-זג וכולי) בלי להרים את היד מהדף. כשמסיים או מרים את היד – הדף עובר למשתתף הבא. הוא מצייר קו נוסף מאותה נקודה שבה הפסיק המשתתף הקודם. בסיום השלב הזה אמור להתקבל דף מקושקש מאוד. בשלב הבא כל משתתף מקבל את הדף למשך זמן קצוב וצריך לנסות לחפש צורות וציורים בתוך סבך הקשקושים ולסמן אותם. לא תאמינו מה אפשר לגלות…
מה הרווחנו?
הרווח הענק: שעה אמא-ילדים. הרווח הגדול: פיתוח דמיון ויצירתיות. בנוסף, זו הזדמנות לסייע לילדים צעירים לפתח ולשפר מיומנויות מוטוריות חיוניות כאחיזה נכונה של כלי כתיבה וכדומה.
והעיקר שנהנינו יחד!