אם בטור הקודם דיברנו על החלב, מן הראוי שנקדיש פרק למהפכה שהולכת וכובשת את העולם – תחליפי החלב.
תחילה הכרנו אותם דרך אלה הרגישים לחלב שהתקשו לוותר על הקפה, ובמשך שנים הכרנו את הסויה כמשקה שמחליף – יחסית בהצלחה – את החלב בקפה,
אבל מביני דבר טענו בתוקף ש’זה לא זה’.
בשנים האחרונות עולם תחליפי החלב צבר התקדמות משמעותית, ומדף החלב בסופר עמוס במשקאות – החל בסויה, אורז, קוקוס, והמשך בשקדים ושיבולת שועל.
שימו לב שבארץ – חוקית – אסור לקרוא בשם ‘חלב’ למוצר שמקורו אינו בפרה, ולכן יקראו לו ‘משקה…’
אבל אנחנו נקרא לזה חלב, לטובת כולנו.
אז מה מומלץ? ולמה כדאי לנסות גם?
נתחיל בגילוי נאות – הקפה שלי אינו מכיל טיפה אחת של חלב פרה. אני שותה אותו בהנאה מרובה לאחר ארוחה בשרית ונהנית מכל לגימה.
אז הנה סיבה ראשונה למה לנסות.
חלב פרה – לפחות למי שקונה אותו בסופר ולא חולב את הפרה בחצר – מכיל הורמונים ש… איך לומר? לא מועילים מידי לגוף שלנו, כן?
סיבה חשובה נוספת היא שחלב פרה נמצא בקטגוריה האנבולית – מוצרי המזון שגורמים לגוף שלנו להיבנות, לגדול. לילדים – זה מעולה. לנו, שמעדיפות להתקטן מעט – פחות מומלץ.
אז אם השתכנעתן – בואו לסקירה מהירה על סוגי התחליפים, ואגיד מראש:
פשוט תנסו הכול עד שתגיעו למה שטעים לכן, כי על טעם וריח – אמרה הגננת, ההמשך ידוע…
חלב סויה
הוותיק שבחבורה. יש בו תכולת חלבון זהה כמעט לחלב, ולכן הוא אמור להתנהג כמעט זהה בקפה. בפועל, אני הרגשתי בו טעם לוואי לא ברור. מצד שני, הוא עדיין נפוץ ופופולרי מאוד, בטח בבתי קפה.
חלב שקדים
חלב שקדים (ברוב החברות) לא אוהב שמוזגים אותו לתוך הקפה והוא מתפורר לו שם. זה לא כל כך משפיע על הטעם, אבל לא כיף לשתות קפה עם מרקם מוזר כזה. מצד שני – הוא קרמי ועשיר בטעם, ומי שמתחבר יכול פשוט לחמם את החלב בכמות של כוס שלמה ולהוסיף אליו קפה וסוכר ללא מים.
חלב קוקוס
הוא נמזג יפה דווקא וגם עובד יופי בהקצפה. המרקם שלו גם קרמי יחסית, ויש לו טעם עדין של קוקוס שיפריע רק למי שרגיש לטעם הזה…
חלב אורז
לחלב אורז טעם ניטרלי ועבור האניני-רגישי טעם הוא יכול להוות תחליף ראוי. רק קחו בחשבון שהמרקם שלו מימי והוא לא ממש יסתדר בהקצפה.
חלב שיבולת שועל
הפייבוריט שלי, וללא ספק תחליף החלב הפופולרי ביותר בעולם. המרקם שלו הוא הזהה ביותר למרקם של חלב פרה והוא מסתדר מדויק עם הקפה וגם ניתן להקצפה. זה רק ייקח טיפה יותר זמן מחלב רגיל. הטעם שלו ניטרלי ובקיצור – תשכחו מלחשבן בשרי וחלבי. שניצל, ומנה אחרונה קפה שיבולת שועל. שווה באמת לנסות!
בחושה קפה מהירה וטעימה בטירוף.
כף גדושה קפה מגורען מעורבב בחצי כוס מים חמימים
5 ביצים
1כוס סוכר חום
3/4 כוס שמן
1 שקית סוכר וניל
כפית וחצי א. אפיה
2 כוסות קמח
מקציפים ביצים שלמות וסוכר במהירות גבוהה 5 דקות. מוסיפים את החומרים הרטובים וממשיכים לערבב. מוסיפים את הקמח ואבקת האפיה ומערבבים כמה שניות לאיחוד.
אופים בתבנית ח”פ רגילה ב-180 מעלות עד שקיסם הננעץ במרכז יוצא יבש.